Política 27/05/2019

El PSOE s'obre a negociar amb Cs i li demana que no pacti amb Vox

Ábalos refreda la possibilitat d'una coalició amb Unides Podem per a la Moncloa

Dani Sánchez Ugart
2 min
José Luis Ábalos / EFE

MadridEl secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha demanat aquest dilluns a Ciutadans que "no insufli aire a Vox a les institucions" i "que no es converteixi en la clau que doni accés a la ultradreta als governs locals i autonòmics". El número 2 socialista, que ha valorat molt positivament el resultat de les eleccions d'ahir per al seu partit, s'ha dirigit especialment al partit d'Albert Rivera, i ha burxat en la contradicció entre els liberals europeus, dels quals forma part, i l'obertura a pactar amb Vox: "Els espanyols no ho entendrien, i els seus socis tampoc". A més, Ábalos ha recordat que Pedro Sánchez es reunirà aquest dilluns amb el president francès, i membre de l'aliança liberal, Emmanuel Macron, on presumiblement tractaran la qüestió dels pactes de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE ha creat un comitè de pactes de govern, on estudiarà possibles aliances a tots els territoris, i no descarta arribar a alguns acords amb Ciutadans, tot i que Ábalos ha dit que encara consideren "soci preferent" Podem. El resultat de les eleccions d'ahir, amb un debilitament del partit lila i també dels taronges, ha incrementat la pressió del PSOE sobre Ciutadans, i ha allunyat el govern de coalició que vol Pablo Iglesias. A més, ha admès que s'obriran a negociar amb el partit taronja.

Ábalos ha demanat estabilitat, i ha afirmat que "correspon a tots els partits interpretar els resultats pensant en l'interès general de tot el país". A més, ha considerat que les primàries de la dreta que van dirimir les seves diferències a les urnes en les últimes dues cites electorals ja han acabat, i ara haurien de pensar "en l'estabilitat política i institucional", perquè "les diferències polítiques són legítimes, però no poden servir per posar bastons a les rodes de la governabilitat ni de les institucions".

Reunió Sánchez amb Díaz

El secretari general socialista, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest matí a la seu del partit a Ferraz amb la secretària general del partit a Andalusia i rival interna, Susana Díaz, per "revisar l'estratègia" del partit amb l'objectiu de tornar al govern. Sánchez estudia la possibilitat de forçar un canvi de lideratge a la federació andalusa, per posar-hi afins, i volia esperar al final del cicle electoral per activar la maquinària.

stats