Política 13/05/2019

El PSOE no oferirà cap contrapartida a ERC per votar Iceta de senador

El partit creu que és el seu “dret” designar-lo. Els republicans valoren avui el sentit del seu vot

Dani Sánchez Ugart
2 min
Miquel Iceta, en una imatge de la setmana passada durant un acte de campanya de Jaume Collboni com a alcaldable de Barcelona pel PSC

MadridEl PSOE i ERC no han començat amb bon peu la legislatura. La voluntat dels socialistes de designar el líder del PSC, Miquel Icerta, com a senador per nomenar-lo president de la cambra alta ha xocat amb la postura dels republicans, que inicialment van demanar contrapartides per votar-hi a favor en el tràmit al Parlament. Segons ha explicat aquest dilluns la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, no hi haurà cap tipus de negociació ni oferiran res a canvi del vot favorable, perquè consideren que la designació és el seu “dret”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans valoraran avui quina és la seva posició inicial, després de rebaixar les exigències en les últimes hores, i amb una executiva dividida entre els partidaris de votar-hi a favor i els que creuen que s'ha d’apujar el preu als socialistes. Fonts del PSOE han assegurat que no hi ha negociacions amb els republicans sobre aquesta qüestió, i a més han donat pràcticament per fet que els independentistes tampoc entraran en la composició de la mesa del Congrés, que es vota la setmana que ve i previsiblement estarà formada per tres diputats del PSOE, dos de Podem, dos de Cs i dos del PP, per assegurar així la majoria absoluta progressista, clau per poder tirar endavant les propostes de llei, que en l’anterior legislatura topaven amb el bloqueig de la mesa.

Així, l’ambient entre socialistes i independentistes s’enrareix en la prèvia a aquesta conformació de les Corts de dimarts que ve, en la qual també faran aparició els presos polítics. Això, tot i que Pedro Sánchez necessita com a mínim l’abstenció d’alguns diputats independentistes per ser investit president.

Iceta sí que votaria el 155

A tot plegat s’hi afegeixen unes declaracions d’Iceta d'aquest dilluns en les quals ha dit que, a diferència de José Montilla, ell sí que votaria l’aplicació del 155 si hi ha un incompliment de la llei a Catalunya. “Jo seré partidari de defensar tots els articles de la Constitució”, ha afirmat en una entrevista a Antena 3, abans de recordar que Montilla no va votar-lo com a expresident de la Generalitat.

stats