Publicitat
Publicitat

El grup d'Amaiur al Congrés, oblidat pels dos grans

No queda clar si els abertzales podran formar un grup propi al Congrés. Tot i això, partits de dreta i esquerra els donen suport. Coalició Canària ha explicat que el rei està "preocupat" per aquest tema. PSOE i PP no pensen ajudar

El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ha deixat clar avui dimarts que la decisió que adopti la mesa de la cambra sobre el grup parlamentari d'Amaiur no pot ser "discrecional" i ha de tenir el suport dels informes jurídics que ja ha encarregat aquest òrgan als serveis parlamentaris.

Per això, ha manifestat que la posició dels tres membres que el PSOE té a la mesa –on hi ha cinc representants del PP i un de CiU– estarà sustentada en la interpretació del reglament del Congrés que es faci a partir d'"opinions jurídiques fundades". És a dir, en funció dels corresponents informes jurídics.

El PSOE no es mulla

En roda de premsa al Congrés, Alonso ha evitat així avançar quina serà l'actitud del PSOE a l'hora de decidir si Amaiur es pot constituir com a grup parlamentari després de la seva estratagema, que consisteix a ajornar la incorporació del seu diputat electe per Navarra per així complir amb el mínim de vots exigits, que sí que té en les tres províncies basques. "No prejutgem esdeveniments", ha insistit el dirigent socialista.

El PP no farà "favors"

El portaveu del grup del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha dit aquest dimecres que no veu cap motiu per fer interpretacions retorçades del reglament de la cambra perquè Amaiur aconsegueixi obtenir grup propi, i que se'ls faci aquest "favor".

En declaracions a Punto Radio, Alonso ha dit que "els fets són tossuts" i la realitat és que a Amaiur li falta arribar al 15% a Navarra, per la qual cosa ha comentat que no veu raons per haver d'interpretar el reglament i " fer un favor a Amaiur més enllà del que diu la norma". És a dir, Amaiur "no està en el supòsit que preveu el reglament de la cambra poder formar grup propi".

Segons el parer d'Alonso, Amaiur "ha demostrat una incapacitat manifesta per arribar a acords amb altres grups". En qualsevol cas, ha comentat que la relació amb Amaiur no és una de les prioritats del futur govern del PP, que centrarà la seva agenda en la recuperació econòmica i social d'Espanya. "L'agenda del Congrés dels Diputats i del govern i de les coses que passen a Espanya canviarà molt", ha subratllat.

Coalició Canària veu el rei "preocupat pels partits petits"

La diputada de CC Ana Oramas ha demanat avui al rei, en la ronda de contactes, que intercedeixi perquè Amaiur i UPyD tinguin grups parlamentaris propis, i ha vist Joan Carles " profundament preocupat " per la possibilitat que els partits petits no puguin exercir la seva acció política al Congrés . " Percebo que el rei és partidari que la pluralitat política sigui també al Congrés ", i comprèn que " hi ha situacions que no són viables ", en relació amb la situació en què quedarien les forces polítiques més petites en cas que no se'ls permeti formar grup propi.

Aralar hi veu "motius polítics"

El coordinador general d'Aralar , Patxi Zabaleta , ha assenyalat que  Amaiur , coalició de la qual forma part el seu partit , se sent " optimista " respecte a la possibilitat de formar grup propi al Congrés , i que, en cas contrari , quedarà en evidència que és " per motius polítics " . Zabaleta ha afegit que , en cas de no aconseguir-ho, " quedarà en evidència que és per motius polítics " i que se'ls dóna un tractament "diferent " a altres formacions " que segons sembla sí que tindran grup " , com UPyD (un partit al qual  Amaiur també dóna suport).

Compromís parla "d'atemptat"

" Si al final es perpetra aquest atemptat a la democràcia i no es dóna grup a Amaiur i a  UPyD , i es concentra tot en el grup mixt , la gent considerarà que, novament, se'ls ha estafat " , ha puntualitzat el diputat d'Equo-Compromís, Joan Baldoví, en sortir de la seva entrevista amb el rei Joan Carles.

UPN considera "xocant" l'abandó de Navarra per part d'Amaiur

" No deixa de ser xocant que els que tenen com a objectiu la constitució d'aquesta Euskal Herria que mai va existir i també creuen en l'annexió de Navarra (Amaiur , Bildu , Batasuna ) , a la mínima de canvi , decideixin que Navarra no va amb ells i la deixin fora", ha assenyalat Barcina als periodistes abans d'inaugurar la Ciutat de la Música de Navarra . Sobre la possibilitat que Amaiur pugui formar grup propi , ha afirmat que hi ha unes normes i uns reglaments que " s'han de complir " . " Jo espero i desitjo que aquests reglaments es compleixin al Congrés"  ha postulat .


La veu del poble

Més continguts de