Política 18/09/2017

El PSOE es fa un embolic sobre si dona suport o no a l'aplicació del 155

Óscar Puente havia aixecat el veto a aquesta mesura i Pedro Sánchez l'ha corregit hores després

Ot Serra
3 min
El portaveu del PSOE, Óscar Puente, en una imatge d'arxiu

MadridEl PSOE calcula amb precisió quirúrgica les seves declaracions sobre les actuacions del govern espanyol i dels òrgans judicials per frenar l'1-O, i aquest dilluns ha donat versions contradictòries. El seu portaveu, Óscar Puente, ha aixecat el veto que Pedro Sánchez havia posat a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució: "Mantenim diàleg permanent amb el govern, i en funció d'això analitzarem la nostra posició", ha assegurat en roda de premsa a Ferraz. Hores més tard, el secretari general del partit, en declaracions a 'El Periódico', ha assegurat que el PSOE "no preveu" aquesta mesura. Fa uns mesos, la secretària de cohesió social del partit i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va arribar a dir que si el govern espanyol suspenia l'autonomia de Catalunya es podria apel·lar a la comunitat internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puente, que ha calibrat molt les seves paraules, ha subratllat que l'aplicació del 155 "no és desitjable, i així mateix ho reconeix el PP", motiu pel qual ha volgut fer una crida a la "prudència". El portaveu socialista ha rebutjat fixar un posicionament "categòric" sobre aquesta qüestió, ja que ni el mateix executiu de Rajoy "té clar" si optarà per aquesta via. "No ens pronunciarem al voltant de meres hipòtesis", ha asseverat Puente. Més enllà d'això, ha admès que fins a l'1 d'octubre només es podran adoptar solucions de "caràcter legal", encara que no ha volgut renunciar al "diàleg".

Fonts de la direcció socialista admeten els seus dubtes sobre les actuacions que s'estan portant a terme per frenar el referèndum, sobretot en la decisió de la fiscalia d'investigar tots els alcaldes disposats a col·laborar amb la consulta. Tot i això, defensen que el més important en aquests moments és aturar el referèndum, que consideren il·legal, i, per tant, no criticaran en públic allò que decideixi el govern de Rajoy o els òrgans judicials per no posar traves a l'objectiu comú que no hi hagi referèndum. "No s'ha de produir, i si es produeix no ha de tenir conseqüències", ha asseverat Puente en roda de premsa.

"El PSOE no trossejarà la sobirania nacional"

La intervenció de Puente s'ha produït abans de conèixer la proposta de Podem de celebrar una assemblea per llançar un missatge de rebuig a l'ofensiva del PP contra el referèndum i no ha volgut posicionar-se abans de conèixer els detalls de la iniciativa. Tanmateix, Puente ha considerat que un referèndum pactat "no és realista ni responsable", i ha recomanat "dir als ciutadans el que es pot fer i el que no". El portaveu socialista ha defensat una alternativa que passi per una reforma de la Constitució que aposti per un "marc de convivència i no de separació". "El PSOE no acceptarà que es trossegi la sobirania nacional", ha sentenciat.

Fonts socialistes han emplaçat a Podem a exposar les seves iniciatives en la comissió que aquest dimarts s'ha d'aprovar a la junta de portaveus del Congrés i que el PSOE va proposar per així debatre una "modernització territorial".

Posició "consistent" dels alcaldes del PSC

Un altre dels fronts oberts dels socialistes és el posicionament dels seus alcaldes respecte de l'1-O. Mentre que alguns ja han respost a Carles Puigdemont que no cediran espais municipals per posar les urnes del referèndum, d'altres, com Jordi Ballart, de Terrassa, han acordat els punts de votació de titularitat de la Generalitat amb el Govern, o no s'hi han oposat de manera tan clara. A parer de Puente, el PSC té una posició "consistent" sobre l'1-O i ha negat que Ballart hagi actuat com ho ha fet Colau a Barcelona. "Colau hauria d'explicar quin acord té amb la Generalitat i dir què votarà en cas que ho faci", ha demanat. Davant la possibilitat que hi hagi "excepcions" i que algun alcalde socialista no posi impediments a la votació, Puente ha assegurat que correspon al PSC decidir com actua amb aquests càrrecs electes.

Encara en relació al paper dels alcaldes davant l'1-O, Puente ha lamentat que la pressió sobre els batlles socialistes "hagi arribat als fills". Segons ha explicat, els fills d'alguns dels alcaldes assenyalats han hagut de patir comentaris desagradables a l'escola.

stats