DEBAT AL CONGRÉS
Política 31/05/2012

El PSOE no dóna suport a la segona reforma financera del govern Rajoy

De Guindos diu que a finals de juny es coneixeran els resultats de les auditories del sistema bancari. A més de les dues grans firmes contractades pel govern, altres auditories faran estudis de cada entitat

Ara
2 min
Luís de Guindos, ministre d'Economia, compareix al Congrés / EFE

BarcelonaEl Parlament espanyol ha d'avalar aquest dijous la segona reforma financera, aprovada al febrer pel govern Rajoy, que obliga la banca a augmentar en 28.000 milions d'euros el sanejament dels crèdits immobiliaris que són considerats "no problemàtics". La sessió ha arrencat amb la intervenció del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que ha reconegut que "el sistema financer pateix una contaminació de l'alt endeutament de la nostra economia, sobretot en la construcció i el sector immobiliari".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Guindos ha dit que el decret aprovat al febrer preveu que "els nivells de provisions s'elevin fins als 137.000 milions d'euros, sobre un total de 307.000 milions d'actius". El ministre d'Economia ha recordat que la mesura pretén "estimular la venda dels actius immobiliaris que tenen les entitats financeres".

El full de ruta

El ministre ha recordat que "el govern ha pres altres mesures que fomenten la transparència" i ha anunciat que, a més de les dues grans agències que estan auditant el sistema financer espanyol, es contractaran altres empreses per completar-ne l'anàlisi. De Guidos ha anunciat el full de ruta: l'11 de juny es faran públiques les conclusions del Fons Monetari Internacional sobre el sistema financer espanyol i una setmana més tard es coneixeran els resultats dels dos avaluadors "independents" contractats pel govern. A finals de juny hi haurà, doncs, "una xifra concreta" de les necessitats de finançament del sistema financer espanyol. Després, les auditores que analitzen la situació de cada entitat donaran a conèixer els seus resultats.

Bankia

El portaveu del PSOE, Valeriano Gómez, ha respost que, a diferència de la primera reforma financera, el seu grup parlamentari no donarà suport a la reforma. Ha plantejat la qüestió de la nacionalització de Bankia, que, segons paraules seves, "passarà a la història d'Espanya, però a la història dels despropòsits". Gómez ha atribuït el rescat de la quarta entitat financera espanyola a "molts anys de gestió deplorable, deliris, a Madrid, a València i a altres llocs d'Espanya".

Gómez ha proposat que els ajuts a les entitats financeres s'acompanyin de mesures per ajudar a la situació de les famílies, per exemple, reestructurant el seu deute. També ha reclamat canvis en el sistema retributiu dels directius dels bancs i que cap responsable d'entitats en fallida "cobri un sol euro d'indemnització fins que no ho autoritzi el Suprem".

El portaveu del PSOE ha acabat reclamant mesures perquè la societat no pensi "que hi ha diners per als bancs, però no per als llits dels hospitals ni per als pupitres de les escoles".

stats