REFORMA CONSTITUCIONAL
Política 11/08/2015

La reforma constitucional del PSOE no posarà en qüestió la monarquia

Els socialistes rebutgen "qüestionar els fonaments de l'Estat com pretén Podem" perquè "no cal fer una segona Transició"

Efe
3 min
Pedro Sánchez, durant el discurs de clausura al congrés federal extraordinari del partit / EFE

MadridLa reforma constitucional que el PSOE pretén abordar la pròxima legislatura no obrirà el debat sobre el manteniment o no de la monarquia com a model per a la prefectura d'Estat en considerar que la Corona pot seguir contribuint a l'estabilitat de la democràcia a Espanya. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, portarà al seu programa electoral de les generals una proposta de revisió integral i profunda de la carta magna, però sense "qüestionar els fonaments" de l'Estat, han informat a Efe fonts socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat l'ànima republicana d'un bon sector del partit, els socialistes consideren que la monarquia no és percebuda pels ciutadans com una cosa que "hagi de ser subjecte de reforma", de manera que no tenen intenció d'incloure aquest assumpte en la seva reforma ni obrir la porta al fet que es pugui qüestionar.

L'únic punt que el PSOE tocaria a la carta magna sobre la direcció de l'Estat és el relatiu a l'eliminació de la primacia de l'home en la successió a la Corona, encara que també estaria disposat a fer algun esment a aspectes com la renúncia successòria i a remarcar la necessitat de transparència en la institució, segons fonts socialistes.

Més enllà d'aquests punts, el PSOE "no veu motiu" perquè la Corona formi part del debat de la reforma constitucional, tot i que no impedirà que els grups puguin fer propostes al voltant d'això. "No volem qüestionar els fonaments de l'Estat com pretén Podem. No cal fer una segona Transició. La monarquia és un model d'estabilitat i permet consolidar la democràcia", segons les fonts.

El PSOE, amb Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant, va impulsar el 2013 la revisió de la Constitució del 1978 amb l'anomenada Declaració de Granada. S'hi apostava per instaurar un model federal, reformar el Senat, establir un nou sistema de finançament autonòmic, blindar drets socials com la sanitat o l'educació i delimitar la distribució de les competències. En prendre les regnes del partit fa un any, Pedro Sánchez va recollir el testimoni, tot i que hi ha anat incorporant algunes noves mesures, com la modificació de l'article 135 de la Constitució sobre estabilitat pressupostària, la reducció d'aforats, el reconeixement de nous drets i la posada al dia d'aspectes obsolets, com que no hi hagi referència a la Unió Europea.

Sánchez ha creat un grup d'experts integrat per 17 catedràtics i experts sota la coordinació de l'andalús Gregorio Cámara que ja estan treballant en la proposta que el PSOE recollirà en el seu programa electoral. Segons els socialistes, no es tracta de plantejar una revisió "total" de la carta magna, però sí una reforma "profunda i valenta" des de la "cautela".

Malgrat les inicials reticències del PP a 'obrir el meló de la Constitució sense una idea fixa de què es vol fer, al PSOE sempre s'ha tingut el convenciment que els populars acabarien per entrar en el debat. "La propera legislatura serà la de la reforma de la Constitució", assegura a Efe un dels membres del grup d'experts. El que el PSOE porti en el seu programa electoral no serà una proposta articulada, però la intenció és "fer alguna cosa concreta". "No ens podem quedar en vaporositats", admet l'expert.

Tot i que la reforma es veu com una solució al problema territorial de Catalunya, el PSOE té intenció de donar a conèixer la seva oferta electoral sobre la Constitució després dels comicis catalans del 27 de setembre. Sánchez és partidari de recollir a la carta magna les singularitats de Catalunya i altres regions, sense especificar si acceptarà parlar d'un Estat plurinacional, com defensa el PSC. "Estem en la posició de partida i això fa referència a una posició d'arribada", argüeixen a Ferraz per justificar que no es pugui avançar cap conclusió més enllà d'advocar pel model federal.

La direcció socialista veu viable incrementar l'autogovern de les regions que aspiren a això sense que es menyscabi la igualtat entre els ciutadans dels diferents territoris. La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha advertit que no tolerarà una Espanya de dues velocitats, ni un federalisme asimètric, expressió encunyada pel PSC per realçar que Catalunya ha de tenir un marc competencial més ampli que altres territoris. Sánchez va assegurar el 23 de juliol que "no cal donar per fet" que la reforma que propugna hagi de recollir aquest caràcter asimètric, sense donar més pistes de com acontentar els socialistes catalans que, per ara, donen suport al pla del secretari general.

El que el PSOE no posa en dubte és la continuïtat del concert econòmic de què gaudeixen País Basc i Navarra en virtut dels drets històrics avalats per la llei fonamental del 1978.

stats