Política 02/09/2019

El PSOE i Podem sumarien majoria absoluta en unes noves eleccions, segons 'El Mundo'

Segons 'El Español', la unificació de la dreta sota la marca Espanya Suma no sumaria més vots

Ara
3 min
PSOE i Podem sumarien majoria absoluta en unes noves eleccions, segons El Mundo

BarcelonaAquest dilluns s'inicia oficialment el nou curs polític amb la mirada posada en la represa de la ronda de contactes entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de formacions polítiques. I amb l'horitzó fixat en la incògnita de la segona sessió d'investidura –prevista per al pròxim 23 de setembre i que podria abocar l'Estat a una repetició electoral el 10 de novembre en cas que la cambra no donés la confiança al candidat socialista–, les enquestes somriuen el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'acord amb el sondeig que publica avui 'El Mundo', els socialistes eixamplarien la seva distància a les urnes respecte a la resta de formacions al Congrés de Diputats i Unides Podem resistiria l'embat d'uns nous comicis. Així, segons l'enquesta, la suma dels dos partits assoliria la majoria absoluta. Una situació que no es dona en les circumstàncies actuals i que dificulta, en part, la conformació d'un govern a l'Estat.

El context que planteja el sondeig del rotatiu madrileny preveu un retrocés en la participació respecte als comicis del passat mes d'abril, similar a la de les eleccions de l'any 2016. I mentre que Pedro Sánchez seria el màxim beneficiat d'una repetició electoral, amb un 33,4% (145 diputats) dels suports segons l'enquesta; el partit d'Albert Rivera en seria el màxim damnificat, caient des del 15,9% dels vots fins a l'11,8% (de 57 a 34 escons, aproximadament).

A banda, els de Pablo Iglesias se situarien en un percentatge de vot similar al del passat abril, entorn al 14,3% (de 42 a 40 diputats), mentre que els populars percebrien un lleuger repunt, passant del 16,7% al 19% (78 escons) dels suports a les urnes. La formació d'ultradreta Vox cauria del 10,3% al 8,3% dels vots i passaria de 24 a 17 representants a la cambra.

La fórmula Espanya Suma punxa

Sigui com sigui, els ciutadans espanyols es mostrarien reticents a la celebració d'unes noves eleccions i, d'acord amb el sondeig, consideren que el president del govern espanyol en funcions no s'ha esforçat prou per a evitar-les. Fins i tot sembla que ho creurien així els mateixos votants socialistes.

Ara bé, el bloc d'esquerres sortiria reforçat d'una nova cita amb les urnes, segons l'enquesta, i, per contra, la unificació de les formacions de dreta espanyoles (PP, Ciutadans i Vox), amb la marca electoral Espanya Suma –una fórmula que va resultar un èxit a Navarra i que ara el líder dels populars, Pablo Casado, vol exportar a escala nacional– no sumaria prou. Una hipòtesi que també avala el sondeig d''El Español', publicat també aquest dilluns.

D'acord amb l'anàlisi del diari digital, Espanya Suma es quedaria lluny del daltabaix electoral necessari per arrabassar-li la Moncloa a Sánchez. I, de fet, asseguren que "fracassaria en el seu objectiu d'augmentar la representació dels partits" al Congrés, ja que, presentant-se plegats, podrien recopilar menys escons dels que obtindrien si es presentessin per separat. L'enquesta tampoc preveu la versió d'una suma entre la formació taronja i els populars, que faria caure encara més els suports.

D'aquesta manera, la unificació de les dretes, a ulls del digital, esperonaria la mobilització entre les esquerres i seria contraproduent als interessos de Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal. Ara bé, la situació seria diferent pel que fa al Senat, on les tres formacions podrien controlar la sala. I és que controlar la cambra alta és cabdal per a l'aplicació de l'article 155.

Aquesta situació es dona perquè, segons els estudis d''El Español', la formació taronja no arreplegaria ni tan sols una acta al Senat i l'única via d'escapament per als d'Albert Rivera seria la coalició preelectoral amb els populars i Vox. En cas que optessin per aquesta opció, el digital els augura entre 94 i 100 escons a la cambra alta.

Esquerra, al capdavant de les enquestes

Pel que fa als partits d'àmbit català, els sondejos sembla que continuarien sent amables amb els republicans, que després de l'èxit a les urnes dels passats 28 d'abril i 26 de maig, continuarien al capdavant. Una situació totalment contrària a la que viuria Junts per Catalunya, segons 'El Mundo', que viuria una patacada a les urnes en unes noves eleccions al novembre i perdria la meitat dels seus vots i retrocedint de set a tan sols tres escons.

Tot i que la dinàmica de l'enquesta d'aquest dilluns és similar a la de les que van publicar-se setmanes abans dels comicis generals de l'abril, ara el sondeig del rotatiu conservador atorgaria a Esquerra fins a 18 escons, el sostre històric de les formacions catalanes al Congrés. Només CiU, en època de l'expresident Jordi Pujol a la Generalitat, havia assolit unes xifres similars a les Corts espanyoles.

stats