Política 17/07/2017

El PSOE veuria "raonable" una quita del deute públic de Catalunya

"Hi ha gent a qui no se li està deixant cap altra via que l'independentisme", assenyala Ábalos

Efe
2 min
José Luis Ábalos: “Estarem al costat de la llei per aturar  el referèndum d’independència”

MadridEl secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha dit aquest dilluns que el seu partit veuria "raonable una quita del deute" públic que té Catalunya amb l'Estat com a "part d'una agenda per superar la situació actual" del procés cap a la independència. "Hi ha un deute important que té Catalunya i que l'Estat ha de contribuir a resoldre, perquè és un deute que es va acumulant. Cal plantejar algun tipus de quita també perquè no es col·lapsin les institucions a Catalunya i que pugui atendre els serveis que presta", ha argumentat el dirigent socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ábalos s'ha referit a aquest assumpte en una roda de premsa a Ferraz després de la reunió que ha mantingut la comissió permanent de l'executiva federal i tres dies després que el PSOE i el PSC acordessin la Declaració de Barcelona com la seva proposta política per solucionar de manera negociada la crisi territorial de Catalunya. "Hi ha gent a qui no se li està deixant cap altra via que l'independentisme", ha advertit al govern de Mariano Rajoy.

Una oferta general per a tot l'Estat

Segons ha explicat, la seva oferta per a Catalunya és una "oferta general per a tot l'estat espanyol" i la seva "idea és, en els diferents territoris, plantejar també una oferta d'encaix en el model federal", ja que aquest model "no afecta només Catalunya, sinó el conjunt d'Espanya".

Després d'assenyalar que cada comunitat té una problemàtica diferent, ha posat com a exemple el problema financer del País Valencià, que aporta a la solidaritat quan hauria de ser-ne beneficiària, i el de despoblació de Castella i Lleó. "També cal plantejar l'encaix federal de Castella i Lleó i el de la Comunitat Valenciana, i el de Galícia i el d'Euskadi, és que és per a tots, no és limitar el projecte federal a Catalunya sinó a tot Espanya", ha subratllat.

Un projecte federal, el del PSOE, que "com totes és una iniciativa criticable", ha admès Ábalos, i a continuació ha denunciat que "el problema són els que no plantegen iniciatives i ho confien tot a fer complir la llei", en al·lusió al PP. "Si tot es limités a complir la llei, la política no caldria, podrien governar els jutges", ha plantejat als populars.

En la seva reunió d'avui, l'executiva del PSOE s'ha congratulat d'haver pres la iniciativa política en l'assumpte de Catalunya i del referèndum de l'1 d'octubre. Els socialistes consideren que aquest és un tema "molt bloquejat per posicions molt radicals" en què ells aposten pel diàleg i l'acord per superar una situació que, segons Ábalos "aboca uns al suïcidi mentre els altres estan esperant a veure si els altres se suïciden".

stats