Política 15/12/2012

El líder dels socialistes madrilenys demana la sortida de Rubalcaba però la majoria de barons ho rebutgen

Gómez li demana que cedeixi el testimoni a persones noves amb idees noves. El PSOE anunciarà al gener el calendari de les primàries per les eleccions generals del 2015

Ara/efe
3 min

MadridAlguns dirigents territorials del PSOE han titllat d'"extravagant" i "perjudicial" per al partit la petició que ha fet aquest dissabte el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, al líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè cedeixi el testimoni a persones noves amb noves idees.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gómez ha formulat aquesta sol·licitud, "des de la lleialtat", durant la seva intervenció davant el Consell Territorial del PSOE, reunit a la madrilenya seu de Ferraz sota la presidència de Rubalcaba, amb l'assistència de gairebé tots els dirigents territorials i bona part de la direcció federal.

El líder dels socialistes madrilenys ha demandat generositat a Rubalcaba i a la seva executiva perquè cedeixin el testimoni a persones noves amb idees noves que evitin "la venda" de l'Estat del benestar que està duent a terme el govern del PP, segons fonts presents a la trobada. Abans d'entrar al conclau, Gómez ja havia demanat que s'iniciés "el canvi que necessita el PSOE".

Els assistents han interpretat que Gómez estava demanant que el PSOE celebrés un congrés federal extraordinari, quan l'últim va ser el febrer passat, a Sevilla, on es va elegir Rubalcaba davant de Chacón per una diferència de 22 vots.

Després del líder madrileny han pres la paraula altres barons territorials, entre ells el de Castella i Lleó, Julio Villarrubia, o el del País Valencià, Ximo Puig, que han rebutjat rotundament la possibilitat que el PSOE s'embarqui ara en un altre congrés. I menys encara, segons han afegit, quan el país es troba en una greu crisi econòmica i molts espanyols ho estan passant molt malament. Per això, la proposta de Gómez ha estat qualificada com "extravagant" i "perjudicial" per al partit.

Abans que parlés Gómez ja havien intervingut bona part dels barons territorials, com l'andalús, José Antonio Griñán, o el català, Pere Navarro.Segons ha explicat el secretari general del PSOE canari, José Miguel Pérez, tots ells han mostrat un "suport molt rotund" a Rubalcaba, que els ha marcat "un proposta de tasques" per als pròxims mesos. Abans d'entrar a la reunió, Griñán ha dit, en declaracions als periodistes, que el PSOE

Calendari cap a les primàries

El Comitè Federal del PSOE del 12 de gener acotarà el termini perquè el partit celebri les primàries en què elegir el candidat a les pròximes eleccions generals, però no posarà una data concreta, tal com ha deixat entreveure aquest matí el líder asturià, Javier Fernández. En ser preguntat sobre les primàries, Fernández ha assegurat que el Comitè Federal del 12 de gener "plantejarà definitivament la data", una afirmació que fonts de la direcció federal han matisat després.

Segons aquestes fonts, aquest dia no es fixarà un dia concret per a la celebració de les primàries, sinó que el que es farà serà delimitar el termini, és a dir, oficialitzar que, previsiblement, siguin després de les europees de juny de 2014 i abans de les autonòmiques i municipals de maig de 2015.

Fernández, encarregat de coordinar la trobada, ha explicat que ell mateix proposarà l'obertura d'aquesta ponència que elabori una proposta de reforma de la Constitució basada en tres eixos: constitucionalització de drets, millora de la qualitat democràtica i model territorial. Ha explicat que el PSOE l'haurà consensuar "obligatòriament" amb el PP i que vol fer-ho també amb el "major percentatge possible" de partits polítics. Aquesta ponència s'obrirà al si de la conferència política que es desenvoluparà al llarg del 2013 i que culminarà amb un gran acte a l'octubre.

stats