El conseller d'Interior presenta el programa de la legislatura

Puig garanteix que la retallada pressupostària no afectarà la seguretat ciutadana

El conseller d'Interior ha presentat les línies mestres del seu departament, que es basaran en el sentit d'Estat, per aconseguir una policia integral, i la tolerància zero amb aquells col·lectius o grups que no compleixin la llei. També va afirmar que la seguretat està garantida, malgrat les retallades que farà el Govern

Felip Puig no permetrà que la manca de finançament posi en perill la seguretat de Catalunya. En la seva intervenció al Parlament, ha dit que la seguretat està garantida i que la reducció de 200 mossos en la convocatòria d'aquest any s'anirà reequilibrinat durant els propers quatre anys, augmentant les dotacions. També ha obert la porta a frenar alguns equipaments, però sense que afecti el desplegament d'un cos que vol que recuperi l'autoestima, tant dels Mossos, com també dels Bombers.

El conseller d'Interior ha assegurat que impulsarà una política de seguretat allunyada de "biaixos ideològics de caràcter partidista" i ha anunciat "tolerància zero" amb la delinqüència i el vandalisme, per no deixar espai a l'incivisme i a les actituds contra la convivència. En la seva intervenció inicial durant la seva primera compareixença al Parlament, el conseller s'ha fixat com a prioritat recuperar l'"autoestima, la confiança, el reconeixement social i el prestigi" dels Mossos d'Esquadra.

Puig ha apuntat que els Mossos se centraran en la lluita contra les diferents formes de delinqüència, amb una especial dedicació al crim organitzat, al tràfic i explotació de persones, al tràfic de drogues i als robatoris a persones, habitatges i establiments.També incrementaran la capacitat operativa en les unitats especialitzades en la lluita contra la corrupció, el frau urbanístic i el blanqueig de capitals, així com contra la delinqüència urbana i rural, per acabar amb la "impunitat" dels que cometen aquest tipus de delictes. Una altra de les àrees d'actuació prioritària en matèria operativa i de prevenció serà la de les bandes juvenils violentes, així com el radicalisme del terrorisme islamista, segons el conseller.

Sobre les relacions amb el govern espanyol, el conseller impulsarà la coordinació de les polítiques de seguretat a través de la Junta de Seguretat (que no es reuneix des de fa dos anys) i que proposarà la revisió de normes d'àmbit espanyol que tenen aplicació directa a Catalunya, com la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, la llei orgànica de forces i cossos de seguretat, la llei orgànica del poder judicial i la d'enjudiciament criminal. "No renunciarem a cap competència policial necessària per complir amb eficàcia les responsabilitats sobre la seguretat del país i els seus ciutadans dels Mossos d'Esquadra com a policia integral de Catalunya", ha promès. En aquest sentit, també ha anunciat que negociarà l'assumpció exclusiva per part de la Generalitat de les competències executives en matèria de conservació de la naturalesa, medi ambient i recursos hidrològics, actualment en mans de la Guàrdia Civil, i que també lluitaran per poder protegir i garantir els ports i aeroports i exercir el salvament marítim.

Més continguts de