Política 13/06/2012

Pujol creu que la supervivència de Catalunya dins Espanya encara és més difícil que la independència

L'expresident constata la "radical oposició" de l'estat espanyol i l'actitud "molt reticent" de la UE a un procés d'independència

Acn
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat que la supervivència de Catalunya dins l'Espanya actual és encara més difícil que la independència. "Tal com estan les coses, el més difícil de tot és sobreviure com a país, amb personalitat pròpia i amb estructures socials positives en les condicions polítiques i institucionals, econòmiques i financeres que ens imposen", afirma l'expresident. A més, Pujol constata que a l'Estat hi ha una "radical oposició" sobre la independència de Catalunya i avisa que l'actitud de la Unió Europea és "molt reticent", ja que creu que si bé hi ha hagut "reserves o fins i tot rebuig inicial" en l'acceptació d'un nou estat, "en el nostre cas, d'antuvi, costaria". En un nou article al Centre d'Estudis que porta el seu nom, l'expresident creu que la supervivència actualment és més difícil dins l'Espanya actual que la independència. "En el marc que Espanya ens imposa, el que no és viable és Catalunya i el seu desenvolupament identitari, però també econòmic i social", subratlla Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jordi Pujol diu que no seria fàcil aconseguir la independència amb una "àmplia majoria social" i ha pronosticat que "segur que d'entrada no hi hauria unanimitat".

"No hi ha cap independència que s'hagi proclamat ni per unanimitat ni normalment, per una majoria aclaparadora", afegeix l'expresident català, que al mateix temps recorda que "hi ha independències recents d'Europa que s'han proclamat amb menys del seixanta per cent dels vots". A més, recorda que en el cas del Quebec s'hauria proclamat independent amb només el 50% dels vots, tot i que els partidaris d'aquesta opció es van quedar una mica per sota.

Pujol ha insistit que actualment Espanya vol imposar "la residualització de Catalunya. El seu gradual esborrament", explica. Segons l'expresident català, vol impossibilitar que Catalunya "estigui en condicions de construir una societat de qualitat i mantenir la seva identitat".

stats