Política 03/12/2017

Pablo Iglesias acusa l'independentisme de "contribuir a despertar el fantasma del feixisme"

El líder de Podem acusa el PP i Cs d'utilitzar Catalunya com a arma electoral per guanyar a l'Estat

Laia Vicens
3 min
Pablo Iglesias: "L'independentisme ha contribuït a despertar el fantasma del feixisme"

Sant Adrià del BesòsLes eleccions del 21-D són, per al líder de Podem, Pablo Iglesias, la conseqüència directa d'un "doble fracàs". D'una banda, perquè s'ha evidenciat que els partits de dretes "són incapaços de construir una idea d'Espanya atractiva per als catalans" i, de l'altra, perquè els independentistes han tirat pel dret declarant la independència sense legitimitat perquè només tenien el 48% dels vots. En un acte a Sant Adrià de Besòs, Iglesias ha carregat per igual contra els dos blocs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha començat disparant contra el PP i Ciutadans per utilitzar Catalunya com a arma electoral per "guanyar poder a la resta de l'Estat" i a la vegada "renunciar a Catalunya". "Rajoy sap que Albiol no serà mai president i Rivera sap que Arrimadas no serà presidenta de Catalunya", ha apuntat. Així, els ha retret que "tota la política que fan a Catalunya estigui pensada exclusivament per buscar vots a altres territoris", una "desgràcia" que evidencia que "la seva idea d'Estat ha fracassat".

El líder de Podem, però, també ha carregat amb contundència contra els partits independentistes, a qui ha acusat de "contribuir a despertar el fantasma del feixisme" amb les seves "mentides". "Els ho vam dir en públic i en privat: és mentida el que esteu prometent i pot tenir desastroses conseqüències per a Catalunya i per al conjunt de l'Estat", ha dit. Encara que no ha citat directament cap partit, Iglesias ha acusat el govern de Carles Puigdemont de "mentir sent conscients que deien una mentida".

Davant d'aquests dos blocs enfrontats, el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha reivindicat la seva candidatura com "el vot de la reconciliació". Com Iglesias, també ha criticat l'independentisme, per impulsar un full de ruta que "no ens ha fet avançar com a país sinó retrocedir", i també el bloc constitucionalista.

Així, ha retret al PP que "governi" Catalunya amb només el 8% dels vots a través de l'article 155, i alhora ha disparat contra el PSC, a qui ha dit que no pot ser "alternativa" al PP si fa Rajoy president i dona suport a l'aplicació del 155. Així, ha dit que "la pitjor notícia per al PP és una victòria d'En Comú Podem" perquè significaria que és "el pròleg de fer-lo fora de la Moncloa".

Alamany avisa el PDECat i ERC: "Del PP no es desconnecta, al PP se'l fa fora"

La número 2 de la candidatura de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, s'ha adreçat directament al PDECat i a ERC per retreure’ls la seva aposta per la via unilateral. "Senyors de CDC i d'ERC, ho hem sabut sempre: del PP no es desconnecta, al PP se'l fa fora", ha dit, i ha reivindicat Iglesias i Domènech com "dues persones que s'hi han deixat la pell per fer fora el PP de la Moncloa".

Alamany ha situat un cop més la seva candidatura com la frontissa entre el bloc independentista i el bloc del 155, els quals ha posat al mateix sac per "haver jugat amb el país com si fos una partida d'escacs. "Aquestes eleccions van d'acabar amb aquells que han posat el país en un cul de sac", ha dit. Així, ha evitat posicionar-se entre "dos bàndols enfrontats" que "no es parlen però que s'assemblen molt en les bases socials i econòmiques". D'aquesta manera, ha retret que el PP i el PDECat votessin junts en contra d'eliminar els concerts a les escoles de l'Opus Dei o a favor d'eliminar l'impost de successions. "És igual que canviïn les sigles, tornaran a fer el mateix que fins ara, que és destrossar les classes populars", ha afirmat. També ha retret al PP i a Ciutadans que diguin que volen deixar de parlar del "monotema" del Procés, però en canvi "no facin res més que parlar-ne".

Els comuns han aprovat també el programa electoral del 21-D, en què proposen "consolidar" la sanitat pública i el model d'escola pública catalana, implantar un sistema fiscal "més just i solidari", reforçar el parc públic d'habitatge i controlar el preu de lloguer, i garantir la renda de ciutadania, entre algunes de les 1.156 propostes que inclou el text.

ERC, el PDeCAT i la CUP repliquen Iglesias: "Al feixisme no se l'adorm, se'l combat"

Diputats i portaveus d'ERC, el PDeCAT i la CUP han replicat aquest diumenge les paraules del líder de Podem, Pablo Iglesias. "Al feixisme no se l'adorm, se'l combat", ha piulat el republicà Gabriel Rufian.

També el diputat del PDeCAT al Congrés Sergi Miquel, en un missatge a les xarxes, ha replicat irònic a Iglesias: "Normalment el feixisme és culpa dels feixistes. Menys ara que estem en campanya i és culpa dels independentistes".

Al seu torn, la portaveu del Secretariat Nacional dels cupaires, Núria Gibert, ha advertit a Iglesias que "la campanya no ho justifica tot". "Dir que la reclamació d'un dret desperta el feixisme depassa tots els límits. Bona gent de Podem, pareu això o desmarqueu-vos-en", ha escrit també a Twitter.

stats