Política 27/09/2017

Pablo Iglesias: "Estem preocupats perquè no passi cap desgràcia a Catalunya diumenge"

El líder de Podem diu a RNE que si el govern espanyol fes servir la repressió l'1-O cometria "un error històric"

Ara
2 min
Alberto Garzón, Pablo Iglesias, Xavier Domènech, Irene Montero a l'assemblea general de la formació a Saragossa, acompanyats d'altres representants públics.

BarcelonaEl líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha posicionat aquest dimecres a RNE sobre l'ordre de la fiscalia perquè els Mossos precintin els col·legis electorals: "Estem preocupats perquè no passi cap desgràcia a Catalunya diumenge". Segons el diputat, "el PP pot cometre un error històric" si reprimeix els ciutadans l'1-O: "Que la preocupació més gran d'alguns sigui evitar que la gent pugui dipositar una papereta en una urna em sembla de sapastre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No em vull imaginar canons d'aigua disparant contra la població, ni bales de goma, perquè això seria una desgràcia", ha insistit Iglesias, que ha dit que voldria imaginar-se "els ciutadans expressant un missatge sobre el que després s'haurà de negociar": "Nosaltres defensem un referèndum pactat a Catalunya".

El líder de la formació lila ha insistit que "les forces de seguretat i els fiscals no hi són en democràcia per resoldre els problemes polítics": "Llegir les declaracions d'un dirigent del PP on diu que tant de bo la Guàrdia Civil doni garrotades diumenge ens pot portar a un escenari molt perillós", ha lamentat.

"En aquest país alguns volen utilitzar la fiscalia i el dret per resoldre problemes polítics", ha insistit Iglesias, que ha criticat que "la Fiscalia General de l'Estat hagi amenaçat 700 alcaldes amb anar a presó" i ha afirmat que "si el senyor Junqueras i el senyor Puigdemont van a la presó, no seran presos comuns" sinó polítics. "He llegit el que estan dient alguns jutges molt sensats, per exemple Jutges per a la Democràcia, o Baltasar Garzón, que denuncien que s'està forçant la llei per jutjar coses que no s'han de jutjar per la via judicial", ha recordat.

Segons Iglesias, "els que més estan divorciant una part de la societat catalana del conjunt d'Espanya són els que responen a la política amb repressió". El líder de Podem ha recordat que els assistents a l'assemblea de càrrecs electes de la formació a Saragossa organitzada pel referèndum dissabte es van quedar rodejats d'ultres: "Ens van dir que no ens podien protegir perquè molts policies eren a Catalunya". "Alguns piròmans del PP estan buscant escenaris de ferits i de tensió", ha dit, i ha insistit que "els drets civils s'han de posar al davant de la voluntat d'alguns de resoldre els problemes amb porres": "Només un incompetent es quedaria sense unitats policials perquè són totes a Catalunya", ha sentenciat.

Segons el diputat, "Catalunya serveix per justificar la corrupció del PP i perquè no puguem discutir els pressupostos generals de l'estat al Congrés": "No crec que Pedro Sánchez vulgui ser amb els que volen provocar una situació de tensió a Catalunya diumenge".

Iglesias ha defensat un referèndum pactat amb l'Estat "amb garanties" com a solució al problema, i ha assegurat que Podem no reconeixeria una declaració unilateral d'independència (DUI) per part del govern català.

El polític s'ha referit, a més, a la trobada que ahir va tenir lloc entre el president dels Estats Units (EUA), Donald Trump, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy: "Diga'm amb qui vas i et diré qui ets. Rajoy és l'únic president europeu que es doblega davant Donald Trump", ha sentenciat.

stats