Política 13/10/2016

Iglesias defensa l'Ajuntament de Badalona: "Si tothom complís sempre les lleis tindríem una societat molt pitjor"

El secretari general de Podem ha qualificat la celebració del Dia de la Hispanitat de "desfilada de la hipocresia" en una entrevista a Telecinco

Ara
2 min
El candidat d'Units Podem, Pablo Iglesias, ahir al debat de candidats

BarcelonaEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha defensat aquest matí, en una entrevista a Telecinco, la decisió de l'equip de govern de l'Ajuntament de Badalona d'obrir les portes el 12 d'octubre, malgrat la resolució judicial que els obligava a fer festa. "No em sembla malament que l'Ajuntament de Badalona obri", ha assegurat Iglesias: "Antigament a les dones no les deixaven votar. Gràcies al fet que hi va haver dones que van desobeir la llei, ara les dones poden votar. Hi ha algunes coses que s'han canviat al Parlament, però d'altres no. Si tothom complís sempre les lleis tindríem una societat molt pitjor". Tot i així, creu que la llei s'ha d'aplicar: "Si l'han incomplert", ha afirmat, "i això ho ha de dir un jutge".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias no va assistir a la desfilada de celebració del Dia de la Hispanitat. "Em sembla una desfilada de la hipocresia i em sento orgullós d'assemblar-me més al meu país que a les elits", ha justificat. "Ahir vam veure la fotografia que revela els dos blocs del país: Rajoy amb Díaz i nosaltres, que no volem estar amb ells". En aquest sentit, ha recordat que "el 12 d'octubre es regula per primer cop el 1958, i commemora el dia en què es va descobrir Amèrica. N'hi ha que ho han definit com un encontre de cultures, però va ser una invasió. Nosaltres hem dit que Espanya és plurinacional i jo em sento orgullós de ser espanyol, i no em ve de gust fer-me una foto amb els de les retallades i les targetes 'black'".

En el mateix sentit, el secretari general de la formació lila s'ha mostrat en contra de la judicialització del 9-N: "No em sembla bé que es porti un senyor als tribunals per posar les urnes", ha insistit. "Convertir un problema polític en un problema judicial em sembla malament".

"En política s'ha de parlar clar"

En ser preguntat sobre la previsible investidura de Mariano Rajoy a finals d'octubre, Iglesias n'ha fet responsable exclusiu el PSOE: "Tindrem un govern del PP perquè el partit socialista que abans deia 'no' és 'no' ara donarà el govern a Rajoy. Pretendre dir que això és responsabilitat nostra -per haver rebutjat facilitar un govern del PSOE amb Ciutadans- és tenir molta cara", ha sentenciat.

Durant l'entrevista, Iglesias ha reconegut que ha endurit el to respecte a anteriors intervencions. "M'he adonat que en política hem de parlar clar, i que si no ho faig a la gent no li agrada. Quan aportem claredat, tot i que pugui sonar aspre, enllacem més amb la gent".

En ser preguntat sobre si la investidura de Rajoy pot acabar en una ruptura de Podem amb el PSOE a escala autonòmica i municipal, Iglesias ha deixat clar que "això ho ha de decidir cada territori. A Balears el pacte està funcionant molt bé, hi ha molta sintonia amb el govern de Francina Armengol, que de fet s'ha posicionat en contra de l'abstenció". Al País Valencià, però, això no està tan clar: "Si Ximo Puig diu que vol Rajoy, això pot afectar la governabilitat del territori".

stats