FUNDACIÓ DE PODEM

Una llista de ciutadans anònims competeixen amb la de Pablo Iglesias per liderar Podem

El grup que finalment guiarà el partit fins l'assembla fundacional serà presentat en la trobada ciutadana que la formació celebrarà dissabte

La llista de 26 ciutadans proposada i encapçalada pel líder i eurodiputat de Podem, Pablo Iglesias, competeix amb una altra integrada per 24 persones fins ara desconegudes a nivell mediàtic, i proposada pel Cercle d'Infermeres de la formació, en la votació que el partit ha posat en marxa des de les 9.00 hores d'aquest dijous fins a les 23.59 hores de divendres per triar l'equip que prepararà la seva assemblea constituent de tardor.

Així, a la proposta anunciada per Iglesias la setmana passada en roda de premsa, i que va despertar les crítiques de determinats sectors del partit pels "temps i les formes" del procés, s'hi ha sumat finalment una llista més, que es defineix a si mateixa per la seva "il·lusió" de treballar "per a tots", aportant "sensibilitat i perspectiva multigènere, multiterritorial i multidisciplinar".

Aquesta llista està encapçalada per l'antropòloga de Madrid Carolina Huelmo Vallejo com a responsable d'organització, i integrada, entre d'altres, per un estudiant de Filosofia, Juan Francisco Blázquez, com a responsable polític, un sindicalista de Ciutat Real, David Rodríguez, o un llicenciat en Dret de Cantàbria, Xavier Murgui.

Per la seva banda, l'equip proposat per Pablo Iglesias està compost per 26 persones entre les quals figura ell mateix com a responsable polític de l'equip, així com el responsable de comunicació Luis Alegre com a coordinador de l'equip, o els eurodiputats electes Pablo Echenique o Lola Sánchez, tots ells figures visibles de la formació des de fa mesos.

Crítiques a les llistes tancades

La votació de les llistes és tancada, és a dir, els ciutadans han de donar el seu suport a un d'aquests dos equips de treball en el seu conjunt en lloc de triar per separat als seus integrants. Aquest procediment és el que ha suscitat "discrepàncies" entre alguns sectors de la formació per les "formes i els temps" del mètode.

En concret, els crítics consideraven que seria més apropiat fer una votació de llistes obertes. Així mateix, veien "precipitat" portar a terme l'elecció a dos dies de la trobada ciutadana que la formació celebrarà aquest dissabte dia 14 a la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid i en què participaran simpatitzants i cercles de Podem de tot l'Estat.

De fet, algunes de les cares més visibles de Podem, com el responsable de la campanya electoral Íñigo Errejón o el fundador i ideòleg Juan Carlos Monedero, van reconèixer que aquesta qüestió havia provocat una "discussió oberta", si bé han explicat que es tracta de l'habitual en una formació democràtica com la seva.

Malgrat el debat obert, Podem ha decidit finalment mantenir la votació tal com estava prevista. Aquesta elecció s'està duent a terme a través d'un sistema disposat per l'empresa 'Agora Voting', similar al que la formació va utilitzar en les primàries obertes per configurar la llista a les eleccions europees. Com a sistema de verificació, el votant haurà d'introduir el seu número de mòbil, en què rebrà una clau d'accés personal.

Els resultats es donaran a conèixer el proper dissabte 14 a través de les xarxes socials. A més, l'equip serà presentant aquell mateix dia en la trobada ciutadana i de cercles que la formació celebrarà a la Complutense de Madrid al llarg de tot el dia, i que també servirà per preparar l''Assemblea Ciutadana Sí Es Pot' de la tardor.