CANVI DE CICLE
Política 09/09/2013

Unitat d'Aran-PSC reclama una consulta per decidir el futur de la Vall d'Aran

El secretari general del partit, Paco Boya, reclama que els aranesos es pronunciïn el mateix dia que la resta de Catalunya però en una "consulta singular"

Europa Press
1 min

LleidaUnitat d'Aran (UA), partit aliat del PSC a la Vall d'Aran, ha presentat aquest dilluns un manifest amb motiu de la Diada de Catalunya que reclama que els aranesos tinguin una "consulta singular" per decidir el seu futur col·lectiu i els seus vincles amb Catalunya i Espanya. En roda de premsa, el secretari general del partit i exsíndic d'Aran, Paco Boya, ha argumentat que la Vall d'Aran és un subjecte col·lectiu diferenciat que també mereix exercir el seu "dret de lliure determinació de manera democràtica i pactada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Boya ha precisat que la Vall d'Aran ha sigut al llarg dels segles un territori que ha pactat el seu "vincle lliure amb la Corona d'Aragó, el Principat de Catalunya i el Regne d'Espanya", i és un dret que ara també cal respectar. En declaracions a Europa Press, Boya ha precisat que aquesta consulta singular seria "el mateix dia" que es convoqués la de la resta de catalans, però caldria tenir en compte la voluntat dels aranesos de manera diferenciada, sobretot si els resultats són diferents. "No es pot confondre la voluntat majoritària dels catalans amb la voluntat majoritària dels aranesos", ha sentenciat Boya.

Així, UA ha demanat a la Generalitat i al Consell General que estableixin "els acords i els mecanismes necessaris per garantir aquesta expressió de democràcia i sobirania del poble aranès". El manifest reclama que el procés sobiranista català tingui en compte la singularitat del poble aranès, que és una comunitat "amb cultura, llengua i institucions pròpies".

stats