Política 01/07/2020

El govern espanyol i la dreta ultimen acords genèrics al Congrés per a la reconstrucció

El PSOE i Unides Podem desvinculen aquests pactes de la negociació dels pressupostos

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Pla general d'una de les reunions de la comissió de Reconstrucció Social i Econòmica al Congrés.

MadridLa comissió de reconstrucció social i econòmica per dissenyar la sortida de la crisi del coronavirus va arrancar al Congrés enmig d'insults. Semblava que la proposta que havia llançat el president espanyol, Pedro Sánchez, en plena crisi del coronavirus de reeditar els pactes de la Moncloa i que va acabar convertint en una comissió parlamentària a instàncies del líder del PP, Pablo Casado, acabaria naufragant enmig de la crispació política creixent. Però la fi de l'estat d'alarma, que ha empès Casado cap a un perfil moderat en plena campanya electoral a Galícia i Euskadi, ha portat a un petit alto el foc a Madrid entre els dos grans partits espanyols. El PSOE i Unides Podem han aconseguit acostar posicions amb el PP per aconseguir segellar acords genèrics de reconstrucció en matèria sanitària i de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les conclusions finals dels quatre grups de treball en què s'ha dividit la comissió no es votaran fins divendres, però Ciutadans ja ha avançat que donarà suport a les conclusions sobre la Unió Europea, sanitat i reactivació econòmica després que el govern espanyol hagi acceptat un total de 20 esmenes presentades a principis de setmana. Per la seva part, el PP ha avançat que confien arribar a un acord en matèria sanitària en les pròximes 48 hores i també s'ha mostrat obert a acabar anant a l'una amb el PSOE i Unides Podem a la Unió Europea. "El PP posarà tots els mitjans necessaris perquè l'acord en matèria de la UE es produeixi", ha assenyalat el diputat popular Mario Garcés.

La Moncloa busca, per sobre de tot, comptar amb un acord global de cara a la negociació del fons de reconstrucció a Brussel·les durant el Consell Europeu previst per a aquest juliol. Des d'Elvas, a Portugal –on aquest dimecres ha solemnitzat al costat del rei i el president i el primer ministre portuguesos la reobertura de les fronteres–, Pedro Sánchez ha "aplaudit" que hi hagi una "voluntat per part de tots els partits per arribar a grans acords" i ha assenyalat que era "fonamental" de cara a enviar a un missatge nítid a Europa.

"Cal teixir grans consensos i no accentuar les diferències. Això va bé a Europa perquè cotitza bé que hi hagi unitat darrere del govern", ha afegit en aquest sentit el secretari general del grup socialista al Congrés, Rafael Simancas, que ha agraït la disposició de Ciutadans però ha tornat a negar que sigui un nou soci de l'executiu espanyol. "L'acord consolida l'estratègia de Ciutadans d'arribar a l'enteniment", ha puntualitzat. També ha dit que és important que ERC se sumi als pactes, de la mateixa manera que els populars.

Podem avisa: no s'estan negociant els pressupostos

Encara ha sigut més clar el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, que ha demanat també no fer una extrapolació d'aquests pactes a tota la legislatura i, igual que Simancas, ha recalcat que en cap cas s'estan negociant els pressupostos, sinó només acords amplis. "Si hi ha un acord ampli en el grup sobre com actuar a la UE això facilitarà que arribin a Espanya fons finalistes i préstecs que permetran dissenyar uns pressupostos generals de l'Estat progressistes que enforteixin la sanitat pública, l'educació pública i els sistema de cures", ha dit en roda de premsa telemàtica des del Congrés.

Quan li han preguntat encara a Elvas si l'apropament a Ciutadans i el PP pot ser l'avantsala de l'aprovació dels pressupostos, Sánchez s'ha limitat a dir que des de la Moncloa treballaran amb una "actitud constructiva i oberta". "Des de la unitat és com podrem rellançar l'economia més aviat i de manera molt més vigorosa", ha insistit. Ja no és cap secret que el govern espanyol mira cap a la dreta de cara a l'aprovació dels comptes del 2021, que està previst que es presentin a finals de setembre.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va descartar dimarts esperar que passin les eleccions catalanes per presentar els comptes i així facilitar una negociació amb Esquerra. A més, ja no va parlar dels republicans com un soci prioritari de l'executiu, sinó que va dir que negociarien amb "tots" els partits.

ERC i JxCat s'abstenen en el text provisional sobre la UE

ERC i Junts per Catalunya encara no han aclarit què acabaran fent en la votació de divendres. De moment, s'han abstingut –igual que el PP– en la votació de l'esborrany de conclusions sobre la UE aquest dimecres al Congrés, mentre que el PNB ha sigut l'únic partit que hi ha votat en contra. Però hi ha algunes mesures amb potencial recentralitzador de les quals els partits independentistes recelen en altres grups de treball. Per una banda, l'aposta per crear una Agència de Salut Pública que "reforci" el paper del ministeri de Sanitat enfront de les comunitats autònomes.

Xoc per l'escola concertada

El punt més obert a hores d'ara a la comissió de reconstrucció al Congrés és en matèria de polítiques socials i sistema de cures, en què el PSOE i Unides Podem proposen excloure l'escola concertada de l'accés als fons europeus de reconstrucció post covid-19. Tant el PP com Ciutadans, Junts per Catalunya i el PNB posen com a condició que es tingui en compte la llibertat d'elecció de les famílies. "El sectarisme ideològic no s'ha d'incorporar a les propostes de reconstrucció per la pandèmia", ha dit Casado durant un acte electoral a Vitòria (Euskadi). Amb tot, ha confiat que el diàleg en la resta de grups de treball, especialment el sanitari i el de la Unió Europea, "vagi pel bon camí".

Al final, el PSOE ha espremut del tot la geometria variable al Congrés i ha tirat endavant el text preliminar sobre polítiques socials amb el sí d'ERC i l'abstenció d'EH Bildu. Els republicans, en canvi, han votat en contra en el de Sanitat.

La voluntat d'enteniment al Congrés es va traduir dimarts a la nit en una reunió que van mantenir els equips negociadors del PP i el govern espanyol. Al seu torn, el diputat de Ciutadans, Guillermo Díaz, ha tornat a defensar la necessitat de primar "la utilitat i no la crispació" i ha puntualitzat que la majoria dels acords "no comptaran amb el suport de qui vol la destrucció" d'Espanya.

També està sobre la taula crear un cos de reserva sanitària. És a dir, un grup de personal sanitari que es pugui mobilitzar immediatament en cas d'una situació similar a la del març, l'abril i el maig. Junts per Catalunya ha votat de moment en contra del text provisional del grup de polítiques socials i també s'inclina pel no en el text sobre sanitat.

stats