CAP AL 20-N
Política 04/11/2011

Duran, sobre el pacte fiscal: "Ja n'hi ha prou: en cap estat es confon la solidaritat amb l'espoli"

El candidat de CiU a les eleccions considera que la Generalitat té dret a fer aquesta reclamació i assegura que és plenament constitucional

Oriol March
2 min

BarcelonaEl candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, ha defensat la proposta de pacte fiscal en un acte a la Cambra de Comerç amb societat civil assegurant que "ja n'hi ha prou" que l'Estat "confongui solidaritat amb espoli", en referència al dèficit fiscal estructural que pateix Catalunya respecte a Madrid. "Cal voluntat política per solucionar aquesta injustícia", ha argumentat. Ha explicat que el nou model de finançament ha de poder permetre a la Generalitat recaptar tots els impostos i poder tenir agència tributària pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apel·lat en el mateix acte als votants de PSC i PP per aconseguir traslladar la majoria social amb què compta el pacte fiscal a les urnes. Del nou model de finançament en depèn, segons ha explicat Mas, el grau de col·laboració de l'executiu català amb el proper govern espanyol. "Com menys s'accepti el pacte fiscal, menys col·laborarem amb ells", ha recordat Mas, en la línia del que ja va apuntar en l'última sessió de control al Parlament.

Jordi Pujol, fent ús de la seva memòria, ha explicat les complicacions que patia quan era president de la Generalitat per aconseguir un model de finançament "més just" per a Catalunya. Ha recordat que el 1978 "probablement" els haurien concedit un model similar al concert econòmic, però que el PSC, el PSUC i UCD ho van impedir. "Només CiU i ERC hi estàvem a favor", ha explicat. En aquesta línia, i tal com ja va fer ahir en l'inici de campanya, ha llançat un dard als socialistes per mobilitzar els votants de la federació: "Com podem demanar el pacte fiscal si aquí guanyen els socialistes?", s'ha preguntat. "Quina mena d'esquizofrènia seria que el 65% dels ciutadans estiguin a favor del pacte fiscal i després no el votin?", ha conclòs.

A l'acte hi han assistit membres de la societat civil entre els quals ha destacat Josep Piqué, president del Cercle d'Economia i situat a les travesses per ser el nou ministre d'Economia si el PP, tal com preveuen les enquestes, arriba a la Moncloa. El Cercle d'Economia no va incloure el pacte fiscal en el seu document anual, presentat fa poques setmanes a la seu de l'organisme. També hi han acudit representants de les patronals catalanes, els candidats de CiU i consellers de la Generalitat.

stats