Política 24/03/2018

'El País': "L'autoantropofàgia ha sigut més mortal per als dirigents independentistes que la mateixa dinàmica judicial"

Repassem els editorials dels diaris d'aquest dissabte després de l'empresonament de Forcadell i quatre consellers

Ara
3 min
01. Tensió entre mossos i manifestants. 02. Un home alçant el puny. 03. Crema de fotografies del rei.

BarcelonaRepassem amb frases destacades els editorials dels diaris d'aquest dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'El País':

  • "L'autoantropofàgia ha sigut més mortal per als dirigents independentistes que la mateixa dinàmica judicial. Si Carles Puigdemont no hagués mantingut viva la flama del cop antidemocràtic, i si Marta Rovira a l'hora de la veritat no hagués sortit cames ajudeu-me, haurien desaparegut alguns dels motius que justificaven, o almenys explicaven, les mesures cautelars de presó".
  • "Desmantellat i delmat, el presumpte bloc separatista s'ha demostrat inútil a l'hora d'investir un president efectiu i un Govern viable. ¿Seria capaç d'acudir a unes noves eleccions, sense equip (dispers), sense programa (ja arruïnat), sense candidat fiable (com han de seguir Puigdemont si va jurar que tornaria i no ho va fer) i amb credibilitat zero?"

'La Vanguardia':

  • "L'ampli corrent d'opinió a favor de la sobirania de Catalunya, que durant més de cinc anys ha mobilitzat centenars de milers de persones, no ha tingut comportaments violents, ni ha apel·lat mai a la violència. En les multitudinàries manifestacions de l'Onze de Setembre no s'ha trencat ni un vidre, ni una paperera. L'independentisme català –segons la nostra opinió, responsable de greus equivocacions polítiques aquests últims anys– no ha estat, ni és, un moviment de matriu violenta. En aquest sentit crida poderosament l'atenció que el jutge instructor Llarena arribi a afirmar que la manifestació que va tenir lloc el 20 de setembre davant la seu de la conselleria d'Economia a Barcelona era d'alguna manera equiparable a la "presa d'ostatges amb trets enlaire".

'El Mundo':

  • "La descomposició dels seus dirigents davant l'acció de l'estat de dret suposa una vergonyosa exhibició d'irresponsabilitat personal i immaduresa política".
  • "Políticament, l'empresonament dels líders sobiranistes deixa en punt mort la segona votació de la investidura de Turull, convocada per avui al Parlament català. La CUP va aclarir que no pensa donar suport a cap candidat que no sigui Puigdemont. En tot cas, resulta un sarcasme que ara es tracti de culpar el jutge d'aquesta paràlisi. És l'obstinació dels capitostos de l'independentisme a perpetuar el cop el que bloqueja la legislatura i frustra qualsevol indici de tornada a la normalitat".

'El Punt Avui':

  • "L'Estat pretén decapitar el moviment independentista i dissuadir la part de la societat catalana que li dona suport, i per aconseguir-ho no ha dubtat d'acarnissar-se amb els investigats amb vulneracions de drets i amb un relat 'ad hoc' que no respon als fets però amb el qual busca el càstig més dur possible.
  • "Aquesta ofensiva de l'estat espanyol posa Catalunya en la situació més crítica i complexa de la seva història recent, amb la política segrestada, els drets i les llibertats amenaçats i el futur com a país compromès".

'El Periódico':

  • "Aquestes penalitats confirmen l'advertència que els líders independentistes van preferir no fer cas: que la via unilateral, a part d'estèril, toparia amb la ferma resposta de la justícia i danyaria les institucions catalanes. Una lliçó que ningú hauria d'oblidar".

'La Razón':

  • "Hem arribat a un punt d'inflexió en tot aquest procés, en el qual ja no té cap sentit insistir en aquesta mena de pensament màgic, faula burda, que pretén reduir el que ha passat a una mera expressió ideològica, mentre insisteix en la legalitat dels seus actes".
  • "El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va estendre la mà una vegada més per obrir les vies d'acord que siguin necessàries, però la necessària rectificació està en mans del Parlament i dels seus representats electes".
stats