CONFLICTE LINGÜÍSTIC
Política 03/07/2012

'País Valencià', expressió prohibida

El Tribunal Superior de Justícia valencià sí que admet, en canvi, que s'utilitzi 'acadèmicament llengua catalana' i 'àmbit lingüístic català' als estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló

Ara
1 min

ValènciaLes expressions 'acadèmicament llengua catalana' i 'àmbit lingüístic català' no podran ser esborrades per la Generalitat Valenciana dels estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló. Aquesta és la decisió que va fer pública ahir el Tribunal Superior de Justícia valencià, que, malgrat considerar que l'executiu valencià ha vulnerat l'autonomia de la institució acadèmica, no va permetre que es faci referència al territori sota la denominació de País Valencià .

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència del tribunal, dictada amb data del 10 de maig, té el seu origen en una denúncia que va fer la mateixa universitat contra l'executiu valencià per haver modificat aquestes tres expressions que recollia en els seus estatuts. L'òrgan judicial determina, sobre l'expressió 'acadèmicament en llengua catalana', que no va caldre un nou pronunciament perquè la mateixa Generalitat "s'ha aplanat" en aquest punt del recurs i és una qüestió de la qual els tribunals ja s'han mostrat a favor en reiterades ocasions.

Respecte a la segona menció, 'àmbit lingüístic català' , els magistrats entenen que "no posseeix un abast diferent al 'd'acadèmicament llengua catalana', com també pot denominar-se el valencià en l'àmbit universitari, sense que això contradigui l'Estatut d'Autonomia".

Prohibit parlar de 'País Valencià'

El tribunal sí que desestima, en canvi, la denominació 'País Valencià' que estava inclosa en el preàmbul dels estatuts perquè interpreta que no s'utilitza com a "antecedent històric, sinó per definir així la Comunitat Valenciana", un fet que sí que considera que xoca frontalment amb l'Estatut. El govern d'Alberto Fabra disposa ara de tres mesos per rectificar els enunciats assenyalats.

stats