CAS PALAU
Política 22/04/2011

El Govern assegura que cap reunió del consorci del Palau va demanar imputacions de membres de CDC

L'executiu afirma que no va instar el gabinet jurídic de la Generalitat a fer-se enrere en les acusacions a Osàcar i Colom perquè mai havien existit, tot i que accepta que durant un dia van anul·lar la demanda d'una peça separada

Acn
2 min

BarcelonaEl Govern ha al·legat aquest dijous que en cap reunió del consorci del Palau de la Música es va instar el gabinet jurídic de la Generalitat a demanar les imputacions de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i del responsable d'Immigració, Àngel Colom. Respon així una pregunta parlamentària d'ICV-EUiA sobre les "demandes presentades pel Consorci per no imputar persones presumptament relacionades amb el cas Palau". El Gabinet Jurídic de la Generalitat aclareix que en la reunió del 25 d'octubre del 2010, el comitè executiu del Consorci va acordar sol·licitar al jutjat una peça separada sobre el finançament de CDC, però "sense encarregar als esmentats serveis jurídics que es formulés cap imputació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la resposta, a la qual ha tingut accés l'ACN, els serveis jurídics de la Generalitat "han actuat basant-se amb criteris estrictament jurídics i de conformitat amb els acords adoptats pel comitè executiu del Consorci", òrgan que integren Generalitat, Ajuntament de Barcelona i ministeri de Cultura, a més de l'Orfeó Català.

L'oposició va acusar el Govern d'haver canviat de criteri en el cas Palau un cop CiU va arribar a la Generalitat. El motiu és un escrit presentat el mes de gener del 2011 pel gabinet jurídic de la Generalitat, que representa el Consorci del Palau, en què es demanava peça separada, però no les imputacions d'Osàcar i Colom. Fins ara, el Consorci s'havia alineat amb les tesis de Fiscalia, que sí que reclamava les imputacions.

El Govern remarca que els serveis jurídics de la Generalitat "no actuen d'acord amb les instruccions d'una única institució, sinó amb coherència i respecte a les decisions del comitè executiu del Consorci". De fet, argumenta que en reunió del 25 d'octubre del 2010, el comitè executiu del Consorci va acordar demanar al jutjat la incoació d'una peça separada, però "sense encarregar als serveis jurídics que es formulés cap imputació".

El Gabinet Jurídic de la Generalitat també recorda que la Fundació-Orfeó va presentar un escrit oposant-se a la peça separada sense formular imputacions. Cal subratllar que l'Orfeó es trobava llavors en període electoral.

Sí que és cert que els serveis jurídics de la Generalitat van presentar un escrit el 17 de gener en què no es demanava peça separada ni cap imputació, però es va rectificar un dia després mantenint la petició d'investigació separada. Segons la resposta del Govern a la pregunta d'ICV-EUiA, el 19 de gener es va notificar a l'Ajuntament de Barcelona que s'havia presentat aquest escrit. Pel que fa al ministeri de Cultura, la comunicació es va produir el dia 24 de gener.

Després d'aquest episodi i de les queixes de ministeri i Ajuntament, es va acordar reforçar els mecanismes de comunicació entre els tres ens i que el gabinet jurídic informés primer als dos altres afectats abans de prendre qualsevol decisió.

El Govern reitera que el consorci "no s'ha oposat" a la obertura de la peça separada, i afegeix que la posició de la Generalitat és i serà sempre la de "defensar l'interès públic i l'Estat de dret". Això sí, remarca que "atesos els posicionaments diversos de les parts implicades i les manifestacions i actuacions que s'han anat produint en el plet principal, per raons de seguretat jurídica i en exercici de la necessària prudència processal, els serveis jurídics van considerar adient evitar eventuals imputacions prematures". Aquesta postura, subratlla el gabinet jurídic, "manté un escrupolós respecte als acords adoptats pel comitè executiu del Consorci".

stats