Política 29/12/2011

Els negocis obscurs del duc de Palma: 5 preguntes amb resposta per entendre el cas Urdangarin

El gendre del rei haurà d'aclarir davant del jutge si va desviar a paradisos fiscals fins a 17 milions de fons públics amb convenis fraudulents

Laura Díaz-roig
2 min
La trama del cas Palma Arena

BarcelonaLa investigació del cas Palma Arena apunta que Urdangarin hauria desviat 17 milions d'euros, molts dels quals diners públics, a diversos paradisos fiscals a través d'empreses de la seva propietat. L'origen dels diners es troba en diversos convenis signats amb entitats públiques i privades que, segons la investigació del jutge, José Castro, no es van arribar a fer o es van cobrar massa cars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria dels diners venien dels governs valencià i balear, però també hi va haver acords amb entitats catalanes. La interlocutòria que ha fet pública avui el jutge no concreta els càrrecs que es poden imputar al duc de Palma, però l'insta a explicar si ha rebut fons públics de la trama.

Què investiga el jutge?

Segons la peça, l'Institut Nóos hauria signat convenis amb un centenar d'entitats (governs, ajuntaments i empreses públiques i privades) que van pagar per serveis que no es van fer o que es van cobrar molt més cars del que costaven. Mitjançant aquest procediment, Urdangarin i Diego Torres s'haurien embutxacat fins a 17 milions d'euros. El cas està encara en fase d'instrucció i el duc de Palma ha sigut citat a declarar com a imputat, la fase prèvia a una acusació, per aclarir la naturalesa de les negociacions en què es va adjudicar convenis amb fons públics.

Contractes al País Valencià

El jutge investiga els convenis entre Nóos i la Ciutat de les Ciències i les Arts de València per organitzar tres congressos, pels quals es van pagar 900.000 euros per cada un i 700.000 euros més en despeses de representació, a més d'un conveni per promocionar una hipotètica candidatura als Jocs Europeus del 2010, per la qual es van pagar 382.000 euros. El jutge creu que el cost real d'aquests acords va ser molt inferior al que es va cobrar.

Convenis a les Illes Balears

El govern de Jaume Matas va signar amb Urdangarin dos convenis per valor de 2,3 milions d'euros per crear Illes Balears Forum el 2005 i el 2006.

Altres ingressos de Nóos

La resta de diners que Urdangarin i Torres presumptament es van embutxacar provenien d'altres entitats públiques i privades entre les quals es troben el govern català (30.000 euros), l'Ajuntament de Mataró i diversos clubs de futbol.

Què feien amb aquests diners?

La investigació apunta que Urdangarin va desviar a través d'empreses de la seva propietat –algunes coparticipades amb la infanta Cristina– els diners a paradisos fiscals.

stats