Política 17/07/2019

Paluzie crida a una Diada unitària: "Hi ha un risc evident de retorn a l'autonomisme"

Crida els promotors de marxes alternatives a no "confondre unilateralitat i insurrecció"

Ara
2 min
La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

BarcelonaLa manifestació que les entitats sobiranistes han organitzat per al pròxim Onze de Setembre és la “més difícil” de les que s’han fet des del 2012. Aquest és el diagnòstic que fa la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en una carta oberta publicada aquest dimecres a l’ARA en què alerta del perill que l’independentisme “quedi adormit per anys” a les institucions si no es pressiona des del carrer. Paluzie s’agafa al pacte a la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC per assegurar que hi ha un “risc evident” de “retorn a l’autonomisme”, i davant d’aquesta situació recepta “no renunciar a les grans manifestacions” com la de la Diada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La líder independentista reivindica així la manifestació de les entitats enfront de les iniciatives alternatives que, al seu parer, tenen per objectiu “fer allò que no vam fer” amb la proclamació de la República el 27 d’octubre del 2017: “Aquell Maidan per defensar la declaració d’independència”, resumeix, en una referència velada a propostes com la d’encerclar o fins i tot ocupar el Parlament aprofitant que l’11-S és jornada de portes obertes, tal com va avançar dilluns aquest diari. En una línia semblant a la de Paluzie, els promotors de l’acció a la cambra catalana criticaven aquest dimarts en un comunicat les formacions independentistes per “tornar al joc de l’autonomisme”, però també acusaven l’ANC d’anar-hi a remolc i organitzar una marxa “massa conservadora” per la Diada.

“Aquestes propostes obliden que el control del territori s’ha de demostrar quan hi ha un govern disposat a fer la independència”, apunta la líder de l’entitat sobiranista en el seu article, on considera que es tendeixi a “confondre unilateralitat i insurrecció”. “És una trampa que a l’estat espanyol li va molt bé, i no hi hauríem de caure”, conclou. Al llarg del text, la cap de files de l’Assemblea admet que s’està vivint un “moment de desconcert a les bases de l’independentisme”, i és per això que crida a evitar que la “frustració” o la “desunió” acabin apoderant-se de totes aquelles persones que l’1-O van sortir al carrer per defensar els col·legis electorals. Paluzie recorda que el treball conjunt entre societat civil, Govern i Parlament van fer possible el referèndum, i afegeix que va ser la gestió posterior a la votació els que va fer que s’arribés al 27-O amb “divisions, havent perdut el 'momentum' i declarant una independència sense creure-hi i sense intentar fer-la efectiva”.

Amb tot, Paluzie assegura que l’Assemblea no trencarà “el petit fil que encara ens uneix amb l’espai dels partits”, i apel·la en els seus arguments a la “responsabilitat de no incrementar la desunió”. Això, en tot cas, és compatible amb “incrementar” el “to d’exigència” a les formacions independentistes perquè prioritzin l’objectiu de la República i “abandonin les lluites partidistes”, afegeix. La marxa de les entitats de l’Onze de Setembre, que busca omplir la plaça d'Espanya de Barcelona i els sis carrers que hi desemboquen, no és “una manifestació més”, resumeix Paluzie, i sentencia: “Us l’heu de fer vostra com mai abans i heu d’alçar la vostra veu perquè es recuperi l’objectiu de la independència i es treballi amb unitat d’acció per assolir-lo”.

stats