Política 09/08/2019

Paluzie espera que les mobilitzacions per la sentència de l'1-O serveixin per "agafar força" per reprendre la unilateralitat

La presidenta de l’Assemblea insisteix que no dona suport a les persones que qualifiquen ERC de "botiflers" a les manifestacions

Ara
2 min
Paluzie, en una imatge d'arxiu / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat aquest divendres que la sentència del Tribunal Suprem (TS) serveixi perquè el moviment independentista "agafi força" per reprendre la via unilateral. En una entrevista a la SER Catalunya, Paluzie ha assegurat que el Govern "no està preparat per una declaració d'independència" ni té la majoria parlamentària suficient per fer-la. Amb tot, ha suggerit fer servir "l'impuls de la sentència" per fer mobilitzacions que "ajudin quan es pugui tornar a plantejar aquest embat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de l'ANC ha detallat que l'últim full de ruta de l'entitat, aprovat al maig, no fixa un termini per reprendre la via unilateral i reclama als partits que, per prosseguir-hi, se superin el 50% dels vots independentistes a les eleccions catalanes. En aquest sentit, ha asseverat que la via unilateral és "complexa" i que cal estar "més reforçats" i amb més legitimació en termes de vots. Paluzie ha defensat, així, la seva aposta per la via unilateral, atès que l'Estat, al seu entendre, no reconeix Catalunya com un subjecte polític i tampoc el dret d'autodeterminació.

L'ANC no dona suport als que criden "botiflers" a ERC

"Davant de la sentència el primer que hem de recuperar és la unitat per reprendre el camí cap a la independència". Així s'ha expressat Paluzie durant l'entrevista, en què ha tret ferro a les discrepàncies entre l'entitat i els partits independentistes, i també entre les mateixes formacions. Considera que les diferències sempre han existit i que hi ha hagut molts moments així al llarg del procés. Davant de les crítiques d'alguns membres d'ERC per no incloure els partits a la zona de convidats de la Diada, ha separat les veus discrepants d'Anna Simó i Josep Huguet dels actuals dirigents.

En el mateix sentit, Paluzie s'ha desmarcat de les persones que criden "botiflers" a ERC en algunes manifestacions: "Si això ha passat és un fet aïllat d'algunes persones concretes entre la massa, a les quals l'ANC no dona suport de cap mena". Davant el qüestionament del paper de l’Assemblea que s'ha fet aquests últim dies arran de les declaracions de Joan Tardà que qualificava l'entitat de "contrapoder", ha reconegut que poden incomodar més o menys depenent del moment o d’estratègia d’un partit: “Nosaltres hem de ser molt durs en el contingut i molt elegants en les formes", i ha insistit que "l’ANC és una entitat associativa que té l'objectiu polític d'aconseguir la independència de Catalunya i fa pressió sobre l’agenda política i sobre els partits sobiranistes”.

stats