Política 24/04/2013

El Parlament rebutja una proposta de Ciutadans per demanar la prohibició del burca

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, defensa que l'ordenança que va aprovar a la seva ciutat i que va ser rebutjada pel Tribunal Suprem ha fet disminuir l'ús del vel integral

Sara González
2 min

BarcelonaEl Parlament ha rebutjat per àmplia majoria una proposta de Ciutadans per demanar al Congrés que prohibeixi el burca als espais públics. La diputada de Ciutadans Carina Mejías ha defensat la modificació de la llei de llibertat religiosa per qüestions “de seguretat i ordre públic” i “d'igualtat” de gènere. CiU i els partits de l'oposició, excepte el PP, ha considerat que es tracta d'una problemàtica que afecta una minoria i que prohibir-la pot significar relegar a la marginalitat les dones que utilitzen el vel integral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de Ciutadans -rebutjada amb 105 i que ha rebut només vuit a favor i 18 abstencions, les del PP- no ha estat exempta de polèmica. Sobretot perquè si bé PSC, ICV-EUiA i CiU havien presentat una esmena a la totalitat, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va aprovar a la seva ciutat una ordenança per prohibir l'ús del burca als edificis municipals que ha estat rebutjada pel Tribunal Suprem. “La regulació que vam fer a Lleida era exemplar i ha fet disminuir l'ús del burca”, ha replicat Ros, qui ha afegit que el procediment d'integració d'aquestes dones “ha avançat”.

El diputat del PSC Miquel Iceta ha destacat que es tracta “d'un problema complex” que afecta un col·lectiu “extremadament reduït”. A més, ha defensat que Lleida va intentar regular aquesta qüestió de forma “molt més sensata” perquè tal i com està redactada per Ciutadans implicaria prohibir l'ús de cascos, disfresses, mascaretes sanitàries, capgrossos, caputxes de Setmana Santa...

“La prohibició no facilita l'emancipació de les dones, les criminalitza i les relega a l'aïllament”, ha advertit la diputada d'ICV- EuiA Marta Ribas, qui ha afegit que es tracta d'una mesura “inútil, populista i demagògica”. El diputat d'ERC Pere Bosch ha titllat “d'autèntic esperpent” la proposta i ha assegurat que presentar-la suposa “fer el joc als elements més integristes que circulen al país”. Bosc ha insistit, a més, que no es tracta d'un problema religiós sinó de violència masclista. “Si volem parlar de matriarcat i imposició caldrà parlar de totes les religions, no d'una només”, ha alertat el diputat de la CUP David Fernández, qui ha afegit que la “islamofòbia” pot acabar sent el “nou antisemitisme del segle XXI”.

CiU, per la seva banda, ha defensat que la proposta pot posar límits a la llibertat ideològica i a la llibertat religiosa, així com el dret a la pròpia imatge i ha recordat que ens els casos de països en què s'ha prohibit ha estat per una qüestió estricta de seguretat però mai des de la llei de de llibertat religiosa.

El PP s'ha abstingut a la votació perquè, segons ha explicat la diputada Dolors López, els populars comparteixen l'objectiu de la proposta i la necessitat de tractar aquest debat amb “serenitat i valentia” però consideren que no es tracta d'un problema de religió sinó de “discriminació i dignitat de la dona” i que per tant no s'ha de modificar la llei de llibertat religiosa.

stats