EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 21/09/2011

El Parlament de Guipúscoa rebutja la moció del PP de condemna d'ETA

Només l'han votat els diputats forals del PP i el PSE, i no l'han votat els de Bildu, PNB i Aralar, que han presentat tres propostes diferents que tampoc han sigut aprovades

Efe
2 min

Sant SebastiàEl Parlament Foral de Guipúscoa ha rebutjat avui la moció del PP per forçar la condemna de tots els atemptats d'ETA i la dissolució de l'organització terrorista, que ha comptat només amb els vots favorables del PP i del PSE. El ple de les juntes generals ha votat així mateix tres propostes presentades per Bildu, Aralar i PNB sobre aquest mateix assumpte, que tampoc han sigut aprovades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el debat d'aquesta iniciativa, la portaveu de Bildu, Idoia Ormazabal, ha mantingut que la resolució de condemna d'ETA proposada pel PP és extemporània i no va "d'acord amb els temps actuals", perquè és un esquema "superat per la societat basca" i perquè "és el moment d'anar més enllà" i "oblidar receptes unilaterals i obsoletes i prioritzar" nous "esquemes". Ha recordat que ETA "ha adoptat compromisos clars" en relació amb aquesta "nova situació", mentre que l'Estat "segueix sense fer passos" en el respecte dels drets individuals i col·lectius, i alhora ha recordat el "compromís ètic" signat pels membres del seu partit de rebuig a la violència, mentre que el PP "no ha condemnat el franquisme".

El diputat del PNB Markel Olano ha mantingut la necessitat de fer un plantejament "inclusiu i integral" de totes les víctimes per no situar algunes en un "estat inferior", i ha mantingut la necessitat de posar en marxa un procés de "reconciliació" fent aportacions per part de tots. La procuradora del PSE Rafaela Romero ha dit als membres de Bildu que "no hi ha major ignorància que la de les persones encerclades i amb el pensament segrestat, perquè aquesta actitud només condueix al fanatisme, el dogmatisme i l'obcecació". Romero ha demanat als integrants de la coalició abertzale que "reaccionin i plantin cara a ETA", perquè "no necessiten una organització terrorista per a res" i els socialistes els estan "esperant a l'altra riba".

El portaveu del PP, Juan Carlos Cano, ha assegurat que el seu partit no permetrà que “s'anestesiï la memòria de la ciutadania basca ni espanyola", alhora que ha recordat a Bildu que ara té l'oportunitat de "deixar anar amarres" respecte a ETA i ha dit que li resulta "incomprensible" que no ho faci. El dirigent popular ha anunciat així mateix que si la seva formació governés mai igualaria víctimes i victimaris, perquè hi ha algunes "línies vermelles" que no s'han de traspassar i "aquesta és una d'elles". La procuradora d'Aralar Rebeka Ubera ha admès que cal dir-li a ETA "que abandoni", encara que únicament amb això no s'aconseguirà "res" perquè queden altres "assumptes" per resoldre, entre ells "la violència de l'Estat" i reconèixer "tots els patiments".

stats