Política 27/04/2018

800 quilòmetres de relleus del Parlament fins a Soto del Real, Alcalá-Meco i Estremera

Més de 200 persones corren per demanar la llibertat dels presos polítics aquest cap de setmana

Mireia Esteve
3 min
Els participants a la cursa de relleus fins a les presons d'Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real

BarcelonaDesprés de llegir una de les cartes que Jordi Cuixart va escriure des de Soto del Real pels volts de Nadal, Anna Vilà i el seu company van decidir que no es volien quedar més dies de braços plegats davant d’aquesta situació "de profunda injustícia". "Tendim a donar normalitat a la vida encara que passin coses molt greus", explica. I va ser llavors quan els va sorgir la idea: fer el trajecte que fan cada setmana els familiars dels presos polítics, però corrent. Quatre mesos després, la idea s’ha materialitzat en una cursa de relleus de 800 quilòmetres i 280 participants: del Parlament a Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real. Són els anomenats 'Kms per la llibertat'.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, durant la recepció dels participants a la cursa

"Són els quilòmetres que fem les famílies cada setmana", va destacar la dona de Raül Romeva, Diana Riba, present a l’acte de davant del Parlament que va donar el tret de sortida a la cursa, juntament amb altres familiars dels presos i exiliats, com la dona de Joaquim Forn, Laura Masvidal, i la germana de Toni Comín, Betona Comín, i representants de JxCat, ERC i la CUP.

Després de reunir-se amb el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, una vintena de corredors van començar la ruta fins a l’Ajuntament de Barcelona, on també van ser rebuts pel tinent d’alcalde, Jaume Asens, i representants dels grups municipals del PDECat, ERC, Demòcrates, la CUP i Barcelona en Comú. Aquest tram zero el van recórrer algunes cares conegudes, com l’atleta Núria Picas, l’escriptora Empar Moliner i el periodista Arcadi Alibés. La plaça Sant Jaume va ser el punt de sortida del primer tram dels més de 80 en què els organitzadors han dividit el recorregut fins a les presons madrilenyes. Cada tram, d’entre 10 i 13 km, el recorreran com a mínim quatre corredors, entre els quals hi haurà alguns representants polítics com el diputat d’ERC al Congrés de Diputats Gabriel Rufián i l’exlíder de Podem a Catalunya Albano Dante Fachin, però també familiars dels presos.

Alguns dels corredors que han començat la ruta davant les portes del Parlament

"Que sàpiguen que hi som, que no els oblidem i que lluitarem perquè surtin", explica Vilà. Un cop arribin a Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real –tenen previst arribar-hi dilluns al matí– els corredors entregaran un llibre de dedicatòries elaborat pels mateixos participants, els testimonis dels relleus i una samarreta de la cursa als advocats dels presos, que els donaran als líders independentistes.

Cadena humana de Collbató a Montserrat

La cursa d’aquest cap de setmana no és l’única iniciativa per demanar la llibertat dels presos. Diverses entitats –com l’Associació Catalana pels Drets Civils i La Crida– preparen per a aquest matí una cadena humana de 8 quilòmetres des de Collbató fins a Montserrat –concretament fins al cim del Cavall Bernat–. Durant el trajecte es pujaran d’una en una les fotos de tots els presos i exiliats. Els organitzadors del Faran el cim ja han rebut l’agraïment de Cuixart des de la presó i també dels exiliats a través de dues cartes. Montserrat també serà l’epicentre de la Caminada per la llibertat, que va sortir ahir des de les Terres de l’Ebre per arribar al monestir diumenge.

"Sentim empatia amb la situació dels presos", deia Anna Vilà. I això és el que volen demostrar amb cadascuna de les iniciatives que reclamen la seva llibertat.

stats