Política 20/07/2016

El Parlament ajorna la decisió sobre si debat al ple les conclusions del procés constituent

Junts pel Sí i la CUP afirmen que faran que es votin al ple de la setmana que ve, però està per veure si després de l'avís del TC s'esperen a l'últim moment per incloure-les a l'ordre del dia

Gerard Pruna
3 min
Reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus aquest dimecres

BarcelonaLa decisió sobre si l'últim ple del Parlament aquest curs debat les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent haurà d'esperar. La mesa de la cambra ha ajornat aquest dimecres la decisió i s'ha limitat a "prendre nota" de les conclusions, de manera que ara és una incògnita si els diputats es pronunciaran sobre aquesta qüestió abans de marxar de vacances. Els grups de l'oposició han alertat del risc que suposa per a la institució celebrar aquest debat després que el Tribunal Constitucional (TC) exigís ahir "paralitzar-lo".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació és, doncs, similar a la que es va viure en el debat sobre la moció de la CUP que ratificava la declaració de ruptura suspesa pel TC. Aleshores, la mesa també va optar per no pronunciar-se fins a l'últim moment, i deixar en mans del ple –i per tant, de la decisió personal dels 135 diputats– l'última paraula sobre si la moció s'incloïa en l'ordre del dia o no. Tot i que per ara aquesta opció –la de que sigui el ple qui prengui la decisió– no és ferma, és una de les que hi ha sobre la taula.

Tanmateix, Junts pel Sí i la CUP han reiterat la seva intenció que el punt s'incorpori a l'ordre del dia abans de divendres –quan es tanca provisionalment–. La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha subratllat que els dos grups seguiran endavant sigui quina sigui la decisió de la mesa. És a dir, que si la mesa deixa en mans dels diputats la decisió, votaran a favor que s'inclogui durant el mateix ple.

Des de la CUP, les diputades Eulàlia Reguant i Mireia Boya s'han mostrat convençudes que el ple debatrà les conclusions la setmana que ve. Reguant ha apostat perquè s'inclogui directament en l'ordre del dia com es fa habitualment, tot i que ha reconegut que "a ningú se li escapa que hi ha moltes vies" per fer-ho. Boya ha subratllat que els grups sobiranistes es deuen al mandat rebut a les urnes el 27-S, per la qual cosa ha afirmat que les conclusions s'han de votar la setmana que ve.

Crítiques de l'oposició

El diputat del PSC Ferran Pedret ha alertat que "seria una greu irresponsabilitat" debatre aquestes conclusions tot i l'avís del TC, mentre que el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, també s'ha mostrat contrari a fer-ho perquè la via unilateral que defensen Junts pel Sí i la CUP "empetiteix" els suports al dret a decidir i el procés constituent.

Coscubiela ha atribuït la possibilitat que es debatin les conclusions tot i l'avís del TC al fet que JxSí intenta "salvar" la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Necessiten decidir si volen salvar Puigdemont, o el procés constituent i la dignitat del Parlament", ha avisat.

Des de Ciutadans, el portaveu, Carlos Carrizosa, també ha lligat a la necessitat de seduir la CUP que Junts pel Sí es plantegi fer aquesta votació com a "gest de desobediència". Carrizosa ha avisat que si el debat arriba al ple tindrà conseqüències per als membres de la mesa que ho avalin.

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, també ha avisat de les possibles derivades que tindria no atendre el requeriment del TC. "Segurament estem veient l'últim avís del TC", ha opinat el dirigent popular, que ha reconegut que fins ara Junts pel Sí i la CUP "han anat fent com si res" però ha remarcat que votar les conclusions "podria posar en risc l'autogovern" i, fins i tot, comportar "la suspensió d'alguna institució". "Veient l'actitud irresponsable de CDC, ERC i la CUP sembla que vulguin provocar que s'arribi a aquesta situació", ha argumentat.

stats