Política 22/01/2020

El Parlament ajorna el ple a causa del temporal

La junta de portaveus fixarà aquest dijous una nova data

Quim Bertomeu
2 min
L'hemicicle del Parlament en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl ple de Parlament que s'havia de celebrar aquesta setmana ha quedat ajornat definitivament. Inicialment, havia de començar dimarts i ja es va ajornar per avui a les 15 hores, però, finalment, aquest dimecres també s'ha acabat ajornant. La causa, el temporal Gloria, que està afectant Catalunya en els últims dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, la cambra ha indicat que l'activitat parlamentària es frenava degut "a les condicions meteorològiques excepcionals que han incidit greument en el territori". Fonts parlamentàries consultades per l'ARA han explicat que diversos grups han demanat la suspensió per la dificultat d'alguns dels seus diputats per arribar a la cambra. També per facilitar que els parlamentaris i els membres del Govern puguin ser presents a les zones afectades pel mal temps.

La junta de portaveus té previst reunir-se demà i fixar una nova data. Si ho fa per a la setmana que ve, la cambra catalana viurà uns dies de vertigen. Fins ara ja hi ha programats dos actes rellevants: l'assistència dels presos polítics a la comissió del 155 –dimarts– i el registre i la presentació dels pressupostos de la Generalitat per al 2020 –dimecres.

Un ple polèmic

Al ple d'aquest dimecres s'hi arribava amb la polèmica per la falta d'acord entre JxCat i ERC sobre el pressupost de la cambra. Les discrepàncies feien que, avui mateix, els comptes s'havien de votar sense tenir cap suport assegurat. Aquest ajornament els dona més marge per explorar un pacte. El pressupost de la cambra no només és rellevant per a aquest institució, sinó que també inclou els diners que han d'anar destinats a la Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges i el Consell de Garanties Estatutàries.

També hi havia un segon motiu que feia el ple d'avui rellevant. Era el primer en què el president de la Generalitat, Quim Torra, volia seguir exercint de diputat malgrat la inhabilitació executada per la Junta Electoral Provincial. Per seguir de diputat, Torra té l'aval dels lletrats de la cambra, de la mesa del Parlament i del mateix ple.

stats