Política 28/11/2018

El Parlament basc aprovarà una declaració per denunciar la "imposició" de la Constitució

EH Bildu i PNB negocien un text que també inclogui la reclamació del dret a decidir

Europa Press
1 min
El lehendakari i president del PNB, Iñigo Urkullu, va presentar ahir el seu programa de govern al Parlament basc.

BarcelonaEl Parlament basc aprovarà demà en el ple una declaració per denunciar "la imposició" de la Constitució espanyola i reclamar el "dret a decidir", segons han informat fonts parlamentàries a Europa Press. De moment el text encara està en procés de negociació entre EH Bildu, que va impulsar el debat, i el PNB, a l'espera de si les converses amb Elkarrekin Podemos prosperen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat d'EH Bildu Unai Urruzuno, autor de la iniciativa, sosté que el "suport minoritari" a la Constitució en el referèndum del 1978 és conseqüència del "conflicte polític que ve de segles enrere, i que avui està més viu que mai, entre el poble que vol reconèixer la seva identitat nacional i decidir lliurement del seu futur, i un Estat que l'hi impedeix". En la mateixa línia, el PNB diu, en l'esmena presentada al Parlament, que la carta magna es fonamenta en la "unitat" d'Espanya des de "la imposició i la pertinència des de l'obligació".

D'altra banda, Elkarrekin Podemos, tot i apuntar que la Constitució ha "possibilitat cert grau de benestar social i desenvolupament econòmic, i d'autogovern", el que és "veritablement important és que avui aquest text constitucional no fa front als reptes presents i futurs". Per aquest motiu, emplaça a iniciar en la seva esmena "un procés de profunda reforma constitucional" que reconegui el caràcter plurinacional de l'Estat en clau federal o confederal".

stats