Política 13/11/2014

El Parlament "s'autoinculpa" pel 9-N i demana la dimissió de Llanos de Luna

CiU, ERC i la CUP acorden crear un grup de treball per debatre com hauria de ser el procés constituent. ICV-EUiA se suma també a la demanda de dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya per les seves "intimidacions"

M.colomer / S.g0onzález
3 min
A BON RITME  A l’institut Joan Miró de Cornellà de Llobregat el degoteig de votants va ser constant.

Barcelona"El Parlament rebutja frontalment qualsevol intent d'exigència de responsabilitats per via judicial en relació al procés participatiu del 9 de novembre [...] i n'assumeix de forma solemne i col·lectiva totes les conseqüències que se'n poguessin derivar". Aquest és el fragment de la moció de la CUP transaccionada amb CiU, ERC i ICV-EUiA que ha aprovat per àmplia majoria el Parlament per fer que, com ha dit el diputat de l'esquerra independentista Quim Arrufat, la cambra catalana "s'autoinculpi" per rebutjar qualsevol intent de criminalitzar i judicialitzar el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres membres de l'executiu català. També sol·licita la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver-se "extralimitat" i haver "amenaçat" ajuntaments i directors d'institut per intentar bloquejar el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé quatre dels cinc punts del text s'han aprovat amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, els ecosocialistes no han donat suport a l'últim dels punts de la moció, que insta el Govern a encarregar a un "grup de treball" designat conjuntament amb el Parlament i agents polítics i socials representatius de la pluralitat catalana la "redacció del procediment democràtic i participatiu que ha de regir el procés constituent" un cop obtingut, diu el text, el "mandat democràtic" per fer-ho. El disseny del procés "tindrà en compte" els informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional. El text conclou que el "disseny" d'aquest procés de debat "ha de contemplar els mecanismes, les condicions, el format, el temps, espais i procediments de debat i decisió populars sobre la redacció d'unes noves bases constituents de la futura República", això sí, sempre que "aquesta fos la voluntat majoritària" del país.

Apel·lació internacional

A més, el text insta el Govern a adreçar-se a les institucions i a la comunitat internacional per traslladar-los el resultat del procés participatiu del 9-N, que la moció qualifica d'autèntica "esmena ciutadana a l'Estat" per la seva "negació persistent" del dret a decidir dels catalans.

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha defensat l'oposició ecosocialista a la creació d'un grup de treball per preparar el procés constituent de la nova República perquè "prejutja" quin seria el resultat d'un referèndum vinculant. Arrufat ha defensat que "ha arribat l'hora de no deixar passar ni un minut més sense omplir de contingut la independència", en una línia similar del que ha subratllat la secretària general d'ERC, que ha considerat que l'endemà d'unes eventuals "eleccions constituents" s'ha de donar resposta al mandat democràtic.

El diputat de CiU Albert Batalla ha afirmat que "s'intueix" del text de la moció que el grup de treball s'hauria de crear "després" d'haver rebut un mandat democràtic homologat, ja sigui en forma d'eleccions o en forma de referèndum.

Reguitzell de desqualificacions del PP

El diputat del PP Sergio Santamaría ha carregat amb duresa contra una moció que ha considerat "pròpia de colpistes que violenten la democràcia", "totalitària", "subversiva", "il·legítima", "antidemocràtica", "populista" –la diputada de C's Carina Mejías hi ha afegit "immoral"– i feta per "indigents intel·lectuals". "L'estat de dret no cedirà ni un centímetre", ha advertit el popular. Després de reconèixer la importància de la mobilització de diumenge, el diputat del PSC Ferran Pedret ha rebutjat qualsevol sortida a la situació que no passi pel diàleg polític.

L'agressivitat de la resposta especialment de Santamaría ha provocat un debat basat en rèpliques i contrarèpliques que ha acabat derivant en una discussió sobre la pluralitat dels mitjans públics catalans i fins i tot alguna desqualificació personal. "Senyor Arrufat, si vostè es mirés al mirall, es trencaria", ha etzibat el diputat del PP. La resposta d'Arrufat, un joc de paraules en castellà: "Gracias por haber sido tan franco".

“ha arribatrl'hora de no deixar passar ni un minut més sense omplir de contingutla indeèndència”

stats