Política 28/09/2017

El Parlament ajorna fins al 2-O el contingut del primer ple postreferèndum

Si JxSí i la CUP segueixen la llei de transitorietat podrien aprofitar-lo per proclamar la DUI

Aleix Moldes
2 min
Els integrants del Govern aplaudint l’aprovació de la llei del referèndum.

BarcelonaLa reunió de la junta de portaveus d'aquest dijous ha acabat sense acord. JxSí i la CUP han decidit ajornar fins dilluns que ve la decisió sobre el contingut del primer ple post 1-O, que està previst per a la setmana que ve. "Estem en un moment excepcional i el més adient és que els òrgans de direcció del Parlament es reuneixin l'endemà del referèndum", explicava a la sortida de la reunió un dels portaveus sobiranistes. Els grups independentistes consideren que el contingut del ple depèn del que passi diumenge, ja sigui perquè s'hagi pogut fer el recompte de vots com perquè, en l'escenari contrari, no hi hagi hagut votacions i, fins i tot, la policia hagi fet noves detencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria dels grups coincideixen en la importància del ple de la setmana que ve. A l'oposició, PSC, PP i CSQP consideren que ha de servir per començar a resoldre el que consideren que va quedar esquerdat ara fa tres setmanes, quan es va aprovar la llei del referèndum. Per la seva banda, JxSí i la CUP tenen present la llei de transitorietat, que preveu la declaració d'independència 48 hores després de la proclamació dels resultats del referèndum en cas de victòria del 'sí'. Segons fonts consultades, han sigut els anticapitalistes els que més clarament s'han referit a la DUI. Cs, en canvi, considera que la legislatura està esgotada i fins i tot es planteja no acudir al ple si ha de servir per parlar dels resultats vinculants de l'1-O.

En general, l'oposició ha criticat que la majoria sobiranista hagi decidit ajornar la configuració del ple de la setmana que ve. "Ara sortim de les reunions de la junta sense haver decidit res", es queixava un dels portaveus. Fins i tot s'ha plantejat que aquest dijous es convoqués formalment el ple per als dies 4 i 5 d'octubre, encara que no es concretés quines series les qüestions a debatre. Els socialistes, per exemple, han demanat que el ple sigui específic sobre les conseqüències de l'1-O amb una intervenció inicial del president, Carles Puigdemont. JxSí reconeix que el de la setmana que ve no podrà ser un ple ordinari en el qual es posin a debat qüestions que no estiguin relacionades amb el referèndum. En tot cas, no serà fins dilluns que tot es posi en negre sobre blanc.

stats