Política 03/05/2018

El Parlament dona suport a les accions dels CDR i denuncia "la criminalització" rebuda per part de l'Estat

JxCat, ERC, la CUP i CatECP hi voten a favor, mentre que Cs, PP i PSC ho fan en contra

Mireia Esteve
4 min
Els diputats al ple del Parlament d'aquest dijous

BarcelonaEl ple del Parlament ha denunciat "la criminalització" de les accions dels CDR "per part de l'aparell de l'estat espanyol". Ho ha fet a través de l'aprovació d'una proposta conjunta que han presentat JxCat, ERC i la CUP, i que s'ha aprovat amb els vots dels diputats independentistes i també dels comuns però amb l'oposició de PSC, Ciutadans i el PP. Els grups independentistes consideren que la "protesta, les mobilitzacions i la desobediència civil pacífica" són una forma "d'acció política absolutament legítima" i denuncien "les operacions de l'Estat contra els CDR" i ho estenen a "la criminalització de la protesta social, la repressió i la violència institucional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de JxCat Mònica Sales ha defensat les accions d'aquests agents, "un moviment totalment pacífic". "A nosaltres no ens trobaran al costat de la violència", ha afegit. "Condemnem l'atac constant que reben els CDR, perquè volen posar en relleu una violència que no existeix en cap cas", ha defensat Sales, que ha afegit que els CDR "no fan terrorisme". Sales, a més, ha defensat que els CDR formen part dels actors que l'estat espanyol vol reprimir, com va fer amb el "referèndum de l'1 d'octubre".

Per la seva banda, el diputat d'ERC Rubén Wagensberg ha instat a no entrar en el debat sobre la "criminalització" dels CDR, perquè ha defensat que seria com debatre "si és legítim o no mobilitzar-se; en una democràcia no s'ha de posar mai en dubte, perquè si no s'estaria posant en dubte la democràcia". El diputat republicà ha recriminat als grups de l'oposició que hagin intentat "parlar i inventar sobre mètodes legítims de protesta quan en realitat el que volen és reprimir el moviment".

La CUP s'ha afegit a les tesis de JxCat i ERC, i la diputada Maria Sirvent ha denunciat que l'estat espanyol vol emetre "un relat que pretén justificar la repressió sense límits al més pur estil franquista". "Els CDR no tenen cap altre objectiu que treballar per la República Catalana", ha defensat. "A causa de la potència transformadora dels CDR s'ha iniciat una campanya de criminalització per part de l'Estat que disfressa de terrorisme formes de lluita no-violenta i que són motor de canvi i transformació social", ha criticat Sirvent. La diputada anticapitalista també ha preguntat: "¿De veritat creieu que pot ser violència defensar-se de la veritable violència institucional?".

La proposta de resolució també ha tingut el suport dels comuns per boca del diputat de Catalunya en Comú - Podem Joan Josep Nuet, que ha subratllat que les accions dels CDR són "pacífiques i no violentes". "Els CDR són una part de la llarga cua de gent que se la persegueix pel que diu i el que pensa, com cantants, pintors o escriptors", ha denunciat. Nuet ha denunciat que "quan es criminalitzen aquestes persones es criminalitzen drets i llibertats de tots", i ha afegit que "el dret de vaga, de manifestació o reunió, els nostres pares els van conquerir fa anys". "Quan la democràcia és la persecució i la criminalització, comença a deixar de ser democràcia", ha conclòs.

Ciutadans, PSC i PP continuen rebutjant les accions dels CDR

El diputat del PP Xavier García Albiol ha rebutjat totalment les referències al "pacifisme" que han fet els independentistes sobre els CDR. "Qualsevol diria que estem parlant d'un moviment idíl·lic i que són persones inofensives. El relat que ens volen fer arribar es que són personatges inofensius, com si haguessin sortit d'un conte de fades i, en canvi, mostren la cara més intransigent i degradada de l'independentisme", ha afirmat Albiol. De fet, ha ensenyat una fotografia sobre un tall de carreteres i s'ha preguntat: "¿De veritat això és pacifisme?". Amb tot, no ha volgut entrar a valorar si aquestes accions són terrorisme, però ha afirmat que "la majoria de vegades" les accions dels CDR són "violència que va contra les persones que no pensen com els independentistes".

Ciutadans, per la seva banda, s'ha expressat en una línia similar a la dels populars. La diputada Sonia Sierra ha assegurat que condemnen els "atacs de tot tipus de violència", també els que reben els grups independentistes, però ha mostrat una sèrie d'imatges d'atacs a les seves seus. "Nosaltres sabem què és que agredeixin els nostres regidors i diputats, i també sortir escortats del Parlament", ha denunciat Sierra. La diputada, a més, ha criticat que els independentistes posin llaços grocs als espais públics i ha arribat a dir que això fins i tot provoca contaminació. Tot i que la proposta de resolució es referia a les accions dels CDR, la diputada del partit taronja ha derivat el seu discurs cap a la defensa dels alumnes de Sant Andreu de la Barca.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha assegurat que els discursos dels independentistes han sigut un "exercici de propaganda". Pedret ha denunciat que en la proposta de resolució els independentistes hagin afirmat que els CDR són el poble i s'ha preguntat: "¿I nosaltres qui som? ¿Som al llistat de traïdors a la pàtria?". El diputat socialista ha lamentat que els independentistes no hagin acceptat incorporar cap esmena en aquesta proposta de resolució, per exemple, la que proposava que es rebutgessin les pintades a les seus dels partits i les "accions violentes incendiàries" que es produeixin.

stats