Política 18/06/2014

El Parlament commemorarà els 75 anys de l'exili republicà el dia de l'entronització de Felip VI

L'acte solemne de commemoració de l'exili republicà es va acordar el 10 d'abril, abans de l'anunci d'abdicació del rei

M.colomer
2 min
Exili i èxode,75 anys de l’altra epopeia

BarcelonaMés per casualitat que per voluntat política real, les agendes institucionals catalana i espanyola caminaran aquest dijous en direccions oposades. El Parlament commemorarà els 75 anys de l'exili republicà hores després de la proclamació del nou rei d'Espanya, Felip VI. Capricis del calendari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups parlamentaris catalans van acordar el 10 d'abril la commemoració i homenatge en un acte solemne d'una de les pàgines negres de la història del país, això és, l'inici de l'exili republicà l'any 1939, després de la victòria militar dels colpistes comandats pel dictador Franco, i posterior persecució i repressió.

L'acte de commemoració el va ratificar el 15 d'abril la Mesa del Parlament. Es farà al Parlament a les 19 hores i el conduirà la presidenta de la Cambra, Núria de Gispert. L'homenatge, que presentarà la periodista Gemma Ruiz, comptarà amb la lectura dramatitzada del discurs de qui el 1939 presidia el Parlament i que després va assumir la Presidència de la Generalitat a l'exili, Josep Irla.

Els actors Arnau Puig i Laura Aubert recitaran fragments de les obres 'Dies de memòria 1938-1940: diari d'un mestre adolescent', de Joan Sales; 'Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries sobre l'èxode català', d'Antoni Rovira i Virgili; 'Memòries de guerra i d'exili', de Teresa Pàmies; 'L'exiliada', d'Artur Bladé i Desumvila; 'Els vençuts', de Xavier Benguerel; 'K.L. Reich', de Joaquim Amat-Piniella; 'El soldat de Pandora. Una biografia del segle XX', de Ricard Vinyes, i de les cartes de Pere Calders a Joan Triadú, l'octubre del 1959, i la carta de Mercè Rodoreda a Carmen Alcalde, el març del 1976.

L'exili, en primera persona

Però també hi tindran un paper destacat personalitats que van viure en primera persona l'exili republicà. Explicaran la seva experiència Montserrat Trueta, filla del doctor Josep Trueta, exiliada a França i Anglaterra; Teresa Alonso, exiliada a Rússia; Artur Bladé, fill de l'escriptor Artur Bladé i Desumvila, exiliat a França i Mèxic, i Jordi Rosell, exiliat a França i a l'Amèrica del Sud. En l'homenatge també hi intervindrà la cantant Judit Neddermann, que interpretarà 'Edat madura', de Joan Sales, i 'El fugitiu', de Miquel Martí i Pol.

L'acte de commemoració dels 75 anys de l'exili republicà s'acabarà amb els parlaments d'Enric Pubill, president del Consell de Participació del Memorial Democràtic, en representació de les entitats memorialistes, i de la presidenta De Gispert. L'acte s'emetrà en directe per la web del Parlament.

stats