Política 14/04/2011

El Parlament rebutja les "interpretacions restrictives" amb el català derivades de la sentència del TC

El PPC no vota per considerar que amb la moció "es vulnera la separació de poders"

Acn
2 min

BarcelonaEl Parlament ha aprovat, amb el vot de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i SI, una moció que manifesta "la discrepància davant les interpretacions restrictives que limitin l'ús del català", sobretot les que puguin aparèixer "inspirades" en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, com les del Tribunal Suprem introduint el castellà com a llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya o les sentències que tomben reglaments lingüístics que donen prioritat al català als ens locals. Ciutadans ha votat en contra reclamant que "el que cal és acatar les sentències i no rebutjar-les". El PPC ha decidit no votar per "no ser còmplice" del que considera "una vulneració de la separació de poders".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció recull tot un seguit de mesures encaminades a garantir el compliment de les polítiques de protecció lingüística engegades en els darrers anys, i potenciar l'ús del català com a element de cohesió social i d'integració per nouvinguts. Però en el seu primer punt, el text manifesta aquesta "discrepància" amb les restriccions amb el català "a l'ensenyament i a les administracions del país, en bona part inspirades " en la sentència del TC. Aquest punt ha estat el que més polèmica ha aixecat entre els grups polític, sobretot per les intervencions de PPC i C's, que no hi estaven d'acord.

En aquest sentit, els diputats populars han decidit no votar aquest punt tot i ser presents a la Cambra. El portaveu del grup, Enric Millo, ha explicat que han pres aquesta postura perquè no volien "ser còmplices" d'una manifestació que els populars consideren que fa que el Parlament "vulneri la separació de poders". I és que pel PPC, que els legisladors no acatin una sentència judicial o carreguin contra ella és "inacceptable".

Amb arguments semblants s'ha expressat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que també ha criticat que al Parlament "s'aprovin punts que diuen que es rebutgen sentències judicials". "Són vostès un poder que han de respectar les sentències", ha explicat. Tot i això, els tres diputats de C's, a diferència del PPC, han votat contra aquesta part de la moció.

La resta de grups, però, han defensat aquest punt i han negat que s'estigui anant contra cap sentència i que sigui cap incursió il·legítima en el poder judicial. Des del PSC, Miquel Iceta ha retret que el text de la moció "no implica ni desautoritzar el poder judicial ni deixar de respectar-lo". I des de CiU, Jordi Turull ha dit que el sentit del polèmic punt és "més senzill" del que el PPC o C's interpreten. "Llibertat d'expressió i democràcia", ha sentenciat Turull.

stats