La seva presidenta serà la convergent Núria de Gispert

El Parlament més femení de la història

La Cambra que es constituirà demà és més paritària que mai: 56 dones, que representen el 41,5% de diputats, percentatge que per primera vegada supera el mínim d'un 40% de dones que marca la llei d'igualtat de 2007

El nou Parlament de Catalunya, que es constituirà demà dijous, serà el més paritari de la història amb 56 dones, que representen el 41,5% del total de diputats, percentatge que per primera vegada supera el mínim d'un 40% de dones que marca la llei d'igualtat de 2007. Molt probablement aquesta vegada la Cambra catalana comptarà amb una presidenta, la convergent Núria de Gispert.

Dels 135 diputats que configuren el Parlament, 56 dones s'asseuran a partir d'aquest dijous a l'hemicicle al començament de la IX legislatura, vuit més que en l'anterior període, quan representaven el 35,5% del total d'escons.

Per partits, les formacions més paritàries són el PSC i ICV-EUiA, amb la meitat de dones entre els seus representants parlamentaris (un 50%), i els segueixen a curta distància el PPC, amb el 44,4% de dones a les seves files, i CiU, amb el 40,3%.

A certa distància d'aquests quatre partits polítics hi ha Ciutadans (C's), on les dones representen el 33,3%, i ERC, amb un percentatge del 30%, mentre que Solidaritat Catalana per la Independència (SI) tanca la llista amb una representació del 0%, ja que els seus quatre diputats són homes.

La presència de dones a la Cambra catalana ha anat augmentant progressivament des de la seva restauració el 1980, sobretot a partir de les eleccions de 1999, quan per primera vegada se superà la barrera del 20%.

Així, la I legislatura va comptar només amb set dones (5,2%), 49 menys que el nou període que s'inicia aquesta setmana. Per percentatges, a la II legislatura hi va haver 11 dones (8,1%), a la III, 14 diputades (10,04%), a la IV, 17 (12,6%), a la V, 20 (14,8%), a la VI, 32 (23,7%), a la VII, 43 (31,8%) i a la VIII, 48 (35,5%).

D'altra banda, l'edat mitjana dels nous diputats és de 47 anys, dos més que a l'última legislatura, i el parlamentari de més edat és Francesc Bragulat (CiU), de 68 anys, i els més joves són Roger Montañola (CiU) i José Antonio Coto (PPC), tots dos de només 24 anys.

Per partits, el que té la mitjana d'edat més jove és ERC, amb 43 anys, mentre que el PSC és la formació que té la mitjana d'edat més alta, que ronda els 50 anys.

També gairebé un terç dels 135 diputats són nous respecte a la legislatura anterior, és a dir, hi ha 44 parlamentaris nous, i el partit que més s'ha renovat els últims quatre anys és el PPC, ja que la meitat dels seus 18 diputats són nous, davant ERC, que és la formació amb menys cares noves, en concret, només una.

Més continguts de