Política 17/03/2016

El Parlament rebutja acatar la suspensió d'Exteriors

Albiol avisa els diputats de JxSí, CSQP i la CUP que la votació pot tenir repercussions judicials

G.pruna
2 min
Raül Romeva, en la seva intervenció en el ple del Parlament que debat la declaració d'inici del procés de ruptura i creació de la república catalana / PERE VIRGILI

BarcelonaOfensiva de l'unionisme contra la conselleria d'Exteriors. Després que el govern espanyol hagi demanat al Tribunal Constitucional (TC) que declari nul el decret que recull el canvi de denominació del departament, el Parlament ha debatut aquest dijous dues mocions de Ciutadans i PP per acatar la suspensió cautelar decretada per l'alt tribunal. Dues propostes que han estat rebutjades amb els vots de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues propostes instaven el Govern a "acatar i complir" les resolucions del TC. Com ja va fer dilluns, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha avisat que la votació és important perquè ha obligat tothom a posicionar-se i deixar constància que no acata la decisió de l'alt tribunal. El dirigent popular, que entén que aquesta votació pot permetre elevar un incident d'execució al TC, ha alertat que la votació pot tenir repercussions judicials.

"Sigui quina sigui la votació, la farem arribar al govern espanyol i, si convé, als òrgans judicials corresponents", va avisar dilluns Albiol. Aquest dijous, també el diputat popular Juan Milián ha recriminat al Govern que promocioni el procés sobiranista a través de la conselleria, i ha alertat que l'executiu comet "malversació".

Albiol ha criticat a més els diputats del PSC per la seva abstenció en la moció-sí havien donat suport a la de Ciutadans-, i els ha reclamat que se n'adonin que els independentistes "estan xulejant" els no independentistes. El PP s'ha quedat sol en un punt que demana suprimir la Secretària d'Afers Exteriors, ja que Ciutadans i el PSC s'han abstingut.

Des de Ciutadans, la diputada Susana Beltrán ha reclamat obrir un marc de diàleg per acotar l'acció exterior de la Generalitat a les seves competències i no internacionalitzar el procés. Beltrán ha defensat que fer-ho pot impedir que el Tribunal Constitucional hagi d'acabar declarant inconstitucional la conselleria.

També els socialistes han votat a favor d'acatar la sentència però en contra de suprimir la secretària d'Exteriors.

Defensa de l'Estatut

La resposta de Junts pel Sí ha estat remarcar que l'Estatut determina que la Generalitat té competències en Acció Exterior. La diputada Marca Pascal ha criticat que l'"obsessió" de Ciutadans i PP sigui "silenciar" els catalans, i ha defensat que Catalunya té dret a projectar-se internacionalment perquè "la marca Espanya no ven de cap de les maneres".

Sobre l'advertència del PP, el diputat de JxSí Jordi Sendra ha parafrasejat la consellera de Presidència, Neus Munté, i ha assegurat que no els "tremolaran les cames", malgrat el que digui o faci l'Estat o el TC. "Estarem aquí com un sol home, una sola dona i un sol poble", ha afirmat.

La diputada de la CUP Anna Gabriel també ha respost a l'avís d'Albiol sobre les conseqüències judicials de la votació. "En som plenament conscients i estem preparades per fer el que calgui", ha dit Gabriel, que ha subratllat que la declaració de ruptura ja cridava a desoir el tribunal perquè "s'ha convertit en un tribunal de part".

També el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet ha reivindicat que la Generalitat té el "dret i el deure" de fer acció exterior, i ha lamentat haver esmorzat de nou amb "una nova iniciativa contra l'autogovern de Catalunya". "El que no poden fer amb vots, o fan amb un Tribunal Constitucional polititzat", ha conclòs.

stats