Política 18/02/2015

Llum verda a la llei que permetrà acollir experts de l'Estat per a la Hisenda pròpia

Els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP tomben les esmenes a la totalitat presentades per PP i Ciutadans del text que dota l'Agència Tributària de Catalunya dels recursos necessaris per recaptar tots els impostos de Catalunya

Ara
2 min

BarcelonaEl Parlament ha donat llum verda a la tramitació de la llei d'ordenació dels cossos tributaris de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), fet que s'ha considerat un pas més cap a la “Hisenda pròpia”, gràcies als vots de CiU, ERC, ICV-EUiA, PSC i la CUP, que han tombat les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat de presentar la llei ha sigut el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Segons el conseller, la llei vol dotar dels recursos humans necessaris per assumir totes les competències de gestió, inspecció i recaptació d'impostos a Catalunya. A més, estableix la creació d'un cos tècnic d'inspectors tributaris de Catalunya, consolida el de gestors tributaris i preveu la integració voluntària, mitjançant convocatòria pública, de funcionaris d'altres administracions públiques que pertanyin a cossos amb funcions equivalents. De fet, l'ARA ja va avançar fa uns mesos que aquesta llei planifica un increment significatiu d'efectius a l'Agència Tributària Catalana, que provindran sobretot de l'administració tributària de l'Estat.

Tot plegat, forma part de la construcció de les denominades “estructures d'Estat” que persegueix que l'ATC (que ara només recapta impostos de titularitat catalana o cedits, però no els estatals) es converteixi en una “hisenda” que recapti tots els tributs.

Ciutadans i PP esmenen la llei

El diputat del PP José Antonio Coto ha lamentat que aquesta llei vulgui ampliar “la mastodòntica estructura de la Generalitat”, de manera que ha refusat el projecte, ja que al seu parer és un “profund disbarat” voler assumir més competències quan “no saben governar” les que ja són de la seva titularitat. Airejant els casos de corrupció que esquitxen CiU, com per exemple el cas Pujol, Coto s'ha oposat al fet que CiU faci de “xèrif” dels impostos dels catalans.

Qui també ha presentat una esmena a la totalitat és el diputat de Ciutadans José Manuel Villegas. Segons ell, el projecte de l'Agència tributària catalana és “una peça més de la bogeria separatista” del govern de Mas, un futur estat català que, ha dit, “no es crearà”.

En canvi, la resta de partits ha defensat la mesura. Des d'ERC, el diputat Lluís Salvadó ho ha qualificat de “pas endavant necessari i imprescindible”, tot i que ha lamentat que “arribi quatre mesos tard”.

La diputada del PSC Alícia Romero ha afirmat que l'actual Agència Tributària “ja és una estructura d'Estat”, però que el Govern vol dotar-la de “competències que no té” perquè són limitades. Romero ha lamentat que el cervell de la hisenda pròpia, Joan Iglesias, no hagi acudit al Parlament per explicar “cap on anem”. ICV-EUiA, de la mà de Josep Vendrell, i la CUP, per part de David Fernàndez, han donat suport a la llei però han avisat que cal incrementar els recursos humans per perseguir el frau fiscal.

stats