Política 10/10/2016

La proposta de Parlon a la ponència del congrés del PSC no inclou la via canadenca

La candidata a liderar els socialistes s'obre a debatre després de les primàries un "redactat de consens" que no parli de "pla B" a la reforma federal que abandera el partit

Marc Toro
2 min
Núria Parlon: “Ens podem quedar sense nació per defensar tenir un estat”

BarcelonaLa candidata a liderar el PSC, Núria Parlon, ha deixat clar en nombroses ocasions que no creu que la via canadenca s'hagi d'incloure a la ponència del congréscongrés del partit, i així ho deixa clar en les seves aportacions al document, difoses aquest diumenge. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que ha presentat un centenar d'esmenes i propostes al document marc que es debatrà entre el 4 i el 6 de novembre, planteja un nou text en l'apartat referent a les relacions entre Catalunya i Espanya que no inclou cap alternativa a la reforma federal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text subscrit per l'aspirant a liderar els socialistes aposta per "una solució democràtica, legal, dialogada i acordada, en el marc d’una reforma constitucional de caràcter federal", i insisteix que l'estat federal "és l’única via per aconseguir que es reconegui i respecti, amb total normalitat, la singularitat de Catalunya".

Segons Parlon, els tres punts que haurien de regir el nou "contracte" amb la resta de l'Estat són: el reconeixement de Catalunya com a nació i el de la plurinacionalitat d'Espanya, un nou model de finançament que garanteixi "els recursos suficients" i que "faci compatible la solidaritat interterritorial amb un tracte fiscal equitatiu" i "una nova cultura federal en les relacions entre les diferents institucions basada en el respecte, la cooperació, la lleialtat i el diàleg".

Iceta i Parlon s'enganxen per la proposta federal del PSCFonts de l'equip de Parlon defensen que aquest nou redactat és més "clar" i "transparent" i aclareixen que la candidata s'oposa a incloure la via canadenca a la ponència tal com està redactada; és a dir, situant la consulta legal i acordada sobre la independència com un "pla B" de la reforma federal.

En aquest sentit, deixen clar que la candidata està oberta a debatre un "redactat de consens" després de les primàries, i fins i tot a utilitzar en el text final una fórmula que faci referència, per exemple, a altres consultes que s'hagin fet a nivell internacional. Amb o sense la via canadenca, la proposta de ponència final a debatre al congrés es farà pública dilluns que ve, un cop estudiades totes les aportacions i esmenes.

Tal com està redactada ara, la ponència marc aposta per impulsar una llei de claredat com la que es va impulsar al Canadà per fer una consulta sobre la independència amb unes condicions clares i pactades. Una proposta que defensa el primer secretari en funcions del PSC i rival de Parlon a les primàries, Miquel Iceta, en cas que fracassi la reforma federal, i que genera controvèrsia entre agrupacions i dirigents del PSC. Iceta ha afirmat aquest mateix diumenge que veuria "horrorós" que la via canadenca quedés fora del debat que ha de tenir lloc al congrés.

stats