Política
Política 19/09/2011

El Partit Pirata alemany entra al Parlament de Berlín

Aconsegueix un 8,9% dels vots i desbanca el Partit Liberal Demòcrata (FDP), soci de Merkel en el govern federal, que amb un 1,8% del sufragi queda fora de la cambra. Els pirates catalans, pendents dels avals necessaris per poder concórrer a les eleccions espanyoles

Agències
2 min

BerlínEl Partit Pirata alemany (Piratenpartei) ha entrat al Parlament de Berlín, després d'obtenir el 8,9% dels vots a les eleccions legislatives de la ciutat-estat, i substitueix el Partit Liberal Demòcrata (FDP), que queda fora de la cambra per no haver assolit el 5% mínim de vots. L'FDP, soci de la Unió Social Demòcrata de Merkel en el govern federal, hauria recollit només un 1,8% del sufragi. Els vots del 9% dels berlinesos obren les portes de l'hemicicle alemany als 15 candidats pirates.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els resultats definitius dels comicis, fets públics aquesta matinada, confirmen el triomf del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) amb el 28,3% dels vots, que podria governar amb l'Esquerra (11,7%) o els Verds (17,6%). La CDU de la cancellera alemanya, Angela Merkel, encadena la sisena derrota de l'any, malgrat que ha guanyat 2,1 punts, i obté el 23,4% dels vots.

Els vots aconseguits pel Partit Pirata alemany els podria deixar amb més escons que el total de candidats, fet que implicaria que algunes butaques de l'hemicicle es quedessin buides, segons informa La NaciónLa Nación.

Els pirates catalans, pendents dels avals necessaris pel 20-N

Per la seva banda, el partit Pirates de Catalunya treballa per aconseguir els avals necessaris per poder concórrer a les eleccions espanyoles amb candidatura pròpia. Per fer-ho, han llançat una crida a través de la pàgina web joavalo.pirata.cat, en què demanen als usuaris d'internet el suport necessari que requereix la llei.

L'última reforma de la llei orgànica de règim electoral general (LOREG), pactada pel PSOE, el PP, CiU i PNB, estableix que els partits sense representació actual en el Parlament hagin de presentar un aval del 0,1% dels ciutadans censats a cada província per poder participar a les eleccions. El període establert per recaptar-los és de 20 dies des de l'anunci de la convocatòria electoral al BOE, que tindrà lloc el proper 27 de setembre.

Pirates de Catalunya, englobat dins del moviment pirata internacional, defensa l'accés lliure a la cultura, al coneixement i a la informació. El partit té presència en més de 50 estats dels 5 continents, i té representació al Parlament Europeu, a Catalunya, Alemanya, Txèquia, Suïssa, Hongria i Nova Zelanda.

stats