Política 14/07/2017

El PDECat reivindica el seu compromís amb el referèndum: "No se'ns poden donar lliçons"

Pascal descarta liderar JxSí i defensa que la presa de decisions sobre el referèndum sigui "exclusivament" del Govern i els consellers

Gerard Pruna
2 min
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, durant la roda  de premsa d’ahir a la seu nacional del partit.

Barcelona"Tot el respecte i tot l'acompanyament per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont". Amb aquestes paraules la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha tancat files amb la decisió del cap de l'executiu de dur a terme una crisi de govern que ha acabat amb el relleu de tres consellers del PDECat i del secretari de govern, també de la formació. Pascal ha volgut agrair a tots quatre la seva feina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Pascal ha reivindicat el paper del seu partit, i ha subratllat que és "l'únic que ha posat al servei del país dos presidents independentistes". A més, ha remarcat que no es pot posar en dubte el compromís del PDECat amb el Procés. "No se'ns poden donar lliçons de fortalesa i compromís amb el referèndum", ha avisat.

"Qui sap millor què és posar el país al davant del partit som nosaltres. I qui millor sap què vol dir pagar el preu de la covardia de l'Estat som nosaltres", ha afirmat Pascal, que ha recordat els casos d'Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i Meritxell Borràs.

Pascal no presidirà Junts pel Sí

Tot i que les principals reclamacions del PDECat de cara a aquesta crisi no han estat ateses -cap conseller d'ERC ha estat cessat i no s'ha tancat el 'sanedrí', l'òrgan que inclou persones alienes a l'executiu per abordar l'estratègia del referèndum-, Pascal ha volgut destacar que, "aquesta vegada sí", la crisi ha tingut lloc de manera consensuada entre el Govern, els consellers i el PDECat.

La coordinadora general del PDECat ha mostrat també públicament els seus recels a l'existència del 'sanedrí' -que inclou exidirigents de CDC i ERC com David Madí i Xavier Vendrell-, i ha apuntat que creu necessari que "la presa de decisions la tingui exclusivament el president i els membres de Govern".

Tot i que diverses fonts la situaven ahir com la principal candidata a substituir Jordi Turull -ara conseller de la Presidència- al capdavant de Junts pel Sí, Pascal ha refredat aquesta opció en roda de premsa. Segons ha dit, el partit necessita ara més que mai la "dedicació exclusiva" dels seus dirigents.

Mas demana "suport" als nous consellers

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha valorat els canvis al Govern anunciats aquest divendres per Puigdemont afirmant que “s’han fet colze a colze” amb el cap de l’Executiu. Les modificacions, segons Mas, “han estat meditades i comentades” i van “en la línia de donar confiança i seguretat” que el Govern es pren seriosament els plans del referèndum. En un acte de partit a l’Auditori FIATC de Barcelona, el president del PDeCAT ha dit que cal “donar suport” als consellers “perquè puguin arribar no només vius sinó també forts a l’1 d’octubre”.

stats