Política 12/06/2018

Pascal avisa que la reforma constitucional de Batet està "fora dels paràmetres" del que demanen els independentistes

La coordinadora general del PDECat creu que seria "positiu" que inclogués el dret a decidir

Ara
2 min
Marta Pascal en el consell nacional del PDECat.

BarcelonaLa reforma constitucional que planteja la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es quedaria curta per a les aspiracions independentistes. Aquest ha sigut el diagnòstic que n'ha fet la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, en una entrevista a RNE. "Un debat constitucional se'm fa molt estrany amb els paràmetres que vivim a Catalunya", ha afirmat Pascal, que considera que el canvi que planteja Batet "està fora dels paràmetres del que la gent a Catalunya està esperant, perquè la gent ja va votar l'1 d'octubre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De tota manera, Pascal veuria "positiu" que aquesta reforma inclogués el dret a decidir. Una petició que Batet ahir ja va deixar clar que no preveuen incloure en la reforma que volen tirar endavant. "És evident que si inclou el dret a decidir seria molt positiu, però el debat a Catalunya no és si es canvia la Constitució o no, sinó sobre les bondats o no de tenir un nou estat", ha dit. Pascal entén que la ministra de Política Territorial proposi modificar la carta magna per adaptar-la als canvis de la societat espanyola, però assegura que la "societat catalana ja és molt lluny" de la reforma que planteja. "És en una altra fase, respecto el debat, però Catalunya és molt lluny", ha conclòs.

Pascal ha tornat a subratllar la importància del diàleg entre els dos governs, l'espanyol i el català. En aquest sentit, ha urgit a posar data a la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha avisat que segurament no n'hi haurà prou amb una. "Amb una potser no serà suficient", ha dit, després d'obrir la porta a fer-ne una a la Moncloa i una altra al Palau de la Generalitat. De fet, ha dit que no li semblaria "estrany" que la primera trobada entre els dos presidents fos al Palau de la Generalitat, però admet que la "logística" és el que prevaldrà per escollir el lloc de la reunió.

La coordinadora general del PDECat també s'ha referit a les paraules del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que va dir que Catalunya estava "a la vora d'un enfrontament civil". "És una irresponsabilitat molt gran", ha criticat. Sobre les paraules de Clara Ponsatí de l'actitud del Govern després de l'1-O, en què va assegurar que estava jugant al "pòquer" i anava "de 'farol'", ha dit que se li fa "estrany" sentir-li dir això l'exconsellera "quan hi ha persones a la presó i a l'exili, com ella mateixa".

stats