TERRITORI
Política 20/01/2011

Passejar nu o en banyador estarà prohibit abans de l'estiu

Si algú es nega a vestir-se després del requeriment de la Guàrdia Urbana, les multes oscil·laran entre 120 i 500 euros

Efe
2 min
La modificació de l'ordenança del civisme vol acabar amb imatges com la d'aquest home despullat anant en bicicleta pel centre de Barcelona.

BarcelonaPassejar nu o en banyador per Barcelona, excepte a les piscines, platges i carrers adjacents, quedarà prohibit abans de l'estiu, i si després del requeriment de la Guàrdia Urbana algú es nega a vestir-se, podrà ser sancionat amb multes que oscil·laran entre 120 i 500 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió de seguiment de l'Ordenança de Convivència ha debatut avui la proposta de modificació puntual del títol XII d'aquesta norma per afegir-hi un article en el qual es prohibeix i sanciona el nudisme i el seminudisme en els espais públics no autoritzats.

Ara la proposta haurà de superar diversos tràmits, inclosos els períodes d'exposició pública i d'al·legacions, i es calcula que podria ser aprovada en l'últim ple del mandat, previst pel 25 de març.

La proposta l'ha presentat el grup del PSC, majoritari en el govern, i ha sortit endavant amb el suport de CiU, la primera força de l'oposició, i el vot contrari de la resta de grups, inclòs el d'ICV-EUiA, soci dels socialistes en el govern.

Després de la reunió, que s'ha celebrat a porta tancada, els portaveus dels grups municipals han comparegut davant la premsa per insistir en les seves posicions, que no han variat respecte a les expressades abans de la reunió.

La portaveu del govern, la socialista Assumpta Escarp, ha insistit en la importància que segons aquesta proposta la Guàrdia Urbana "primer hagi d'informar i només si hi ha persistència, sancionar".

Escarp ha defensat que la modificació de l'ordenança per prohibir el nudisme no es fa "per un cas concret" sinó perquè en aquests moments la Guàrdia Urbana treballa sense cobertura jurídica en aquest tema i la sanció es determina per l'ofensa que deia sentir un tercer.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha anunciat el suport dels nacionalistes a la iniciativa i ha destacat que s'estipula que "només se sancionarà les persones que es neguin a vestir-se".

ICV-EUiA i ERC han coincidit a rebutjar aquesta modificació que consideren innecessària i que en el cas de la prohibició de la seminuesa estan convençuts que pot comportar molts problemes pel grau de discrecionalitat que comporta.

L'ecosocialista Joaquim Mestre ha indicat que s'està "a un pas de fer el ridícul" i que a Barcelona es poden "comptar amb els dits de dues mans" les persones que van pel carrer despullades.

La republicana Ester Capella considera que la modificació endureix l'ordenança de civisme i ha manifestat el desacord d'Esquerra a "regular com es vesteix la gent a la ciutat".

El PPC també ha rebutjat la regulació per considerar-la "insuficient", vol que el nudisme sigui considerat falta greu i sancionat en conseqüència i, sobretot, s'oposa a què hi hagi un requeriment previ a la sanció.

La portaveu del PPC, Àngels Esteller ha anunciat que el grup popular presentarà la setmana que ve a la comissió de Presidència la seva pròpia proposta, en la qual a més "es regula amb més rigor el seminudisme" i, per exemple, es prohibeix i sanciona anar sense samarreta.

Respecte a la proposta del PSC, Esteller no ha volgut avançar si al final el PPC acabarà donant-li suport.

stats