DEBAT PRECONGRESSUAL
Política 22/11/2011

Patxi López i Eduardo Madina s'autoexclouen per a la secretaria general del PSOE

Barons del partit expressen el seu suport a Rubalcaba en el marc del debat sobre la successió de Zapatero

Acn
2 min

MadridLa continuïtat d'Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant del PSOE després de la desfeta electoral del 20-N provoca debat al si del partit, tot i que ell encara no s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió. Tan sols 24 hores després que José Luis Rodríguez Zapatero anunciés que el congrés per escollir nou secretari general se celebrarà la primera setmana de febrer, diversos barons socialistes s'han afanyat a destacar la vàlua de Rubalcaba. Però també n'hi ha hagut que ja s'han autodescartat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el cas del lehendakari basc, Patxi López, que ha anunciat aquest dimarts a través del portaveu del PSE, José Antonio Pastor, que no opta al càrrec. "Esperem que el congrés ordinari de febrer no es converteixi només en un debat sobre noms i persones". Ha fet el mateix Eduardo Madina. "No estic en això i no hi estaré", ha sentenciat. "Conec la mida del meu partit, la grandesa del PSOE, i sé que el meu volum no pot dirigir el volum del primer partit del país".

En canvi, el president andalús, José Antonio Griñán, l'expresident extremeny, Guillermo Fernández Vara, el secretari d'Organització, Marcelino Iglesias, i el secretari general dels socialistes de Castella i Lleó, Óscar López, ja han apostat perquè sigui Rubalcaba qui prengui el relleu a Zapatero al capdavant del partit. En una altra línia, el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, ha demanat un procés de primàries obert.

Zapatero va deixar la qüestió en mans de la militància i va evitar aquest dilluns prendre partit per cap dels possibles candidats, mentre l'aparell del PSOE al carrer Ferraz diu que respecta els "temps" congressuals i no fa pública una orientació. Amb tot, el secretari d'Organització del partit, Marcelino Iglesias ha recordat que a Onda Cero que "Alfredo no és un polític de segon nivell, sinó de primeríssima divisió", i "el millor seria combinar renovació amb experiència".

stats