Política 11/01/2016

Patxi López, a un pas de ser el pròxim president del Congrés amb el suport de C's

El PSOE també vetarà que En Comú Podem pugui formar grup parlamentari i, per extensió, preveu també evitar que ERC i DiL puguin formar grup

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El secretari d'Acció Política del PSOE i candidat a presidir el Congrés, Patxi López / EFE

MadridEl PSOE ja té coll avall que aconseguirà la presidència del Congrés. Fonts socialistes confien que Ciutadans donarà suport a l'exlehendakari Patxi López en la votació per constituir la mesa de la cambra baixa el pròxim dimecres. El partit taronja finalment s'hauria decantat per tornar al joc d'equilibris en els pactes, com va fer en el seu moment a Andalusia donant suport a Susana Díaz i a la Comunitat de Madrid amb Cristina Cifuentes. De fet, la presidenta de la Junta no ha tardat a recordar que "l'acord amb C's ha estat bo per a Andalusia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tauler d'escacs de la mesa del CongrésÉs el suport que necessitaven els socialistes davant de la condició 'sine qua non' que havia marcat Podem: tenir quatre grups parlamenataris independents, tres per a les seves aliances territorials. "El reglament diu clarament que no poden tenir grups diferents els partits que no han competit en unes eleccions. És a dir, si el reglament no ho permet no hi ha per què arribar a cap acord", ha assenyalat.

Preguntat sobre si Esquerra i Democràcia i Llibertat (DiL), que no arriben al mínim de 15% dels vots a la demarcació de Barcelona per tenir grup propi, es poden trobar amb la mateixa situació, López ha respost que així pot ser.

Amb tot, Democràcia i Llibertat ja ha assenyalat que veu amb bons ulls donar suport a l'exlehendakari en la votació. El diputat Carles Campuzano, que aquest dilluns ha recollit la seva acta al Congrés, no ha tancat la porta a res.

Qui sí que ho fa és el PP, que presentarà un candidat per a la presidència del Congrés i reivindica que la mesa ha de reflectir la relació de forces del mandat de les urnes.

El difícil paper de Podem

L'acord amb Ciutadans relega Podem a l'última posició. El PSOE no els necessita per tenir la presidència del Congrés. Si s'abstenen en la segona votació, la suma de vots dels diputats socialistes i els de C's superaria els 123 vots dels populars. Fonts del partit ja assenyalaven diumenge a l'ARA que una cosa que al principi veien molt fàcil, tenir quatre grups, ara ho veuen ja lluny. De fet, el partit ja està començant a mirar com s'organitza per subgrups amb En Comú Podem, Compromís-Podem i En Marea, en una fórmula que no existeix en la legislació de la cambra baixa.

Tenir quatre grups hauria significat quatre portaveus repetint un discurs similar i la presència en les diferents comissions, un fet que ni PP ni C's ni PSOE volien que arribés a bon port. Amb tot, els socialistes reconeixen les aliances territorials com a interlocutors i s'hi estan reunint. S'ha de tenir en compte, però, que Ximo Puig governa al País Valencià gràcies a Compromís, i que el PSOE ha d'intentar mantenir el joc d'equilibris per evitar problemes a nivell autonòmic.

stats