Política 07/03/2016

El jutge Pedraz arxiva per tercera vegada la causa contra Zapata perquè no hi veu delicte

El magistrat considera que el regidor d'Ahora Madrid no va pretendre humiliar les víctimes del terrorisme amb el seu tuit sobre Irene Villa

Efe
2 min
Guillermo Zapata.

MadridEl jutge Santiago Pedraz ha arxivat per tercera vegada la causa contra el regidor d'Ahora Madrid Guillermo Zapata pel tuit que va publicar sobre Irene Villa l'any 2011. Pedraz entén que Zapata no va pretendre humiliar les víctimes del terrorisme "per molt que una majoria cregui que les seves paraules siguin humiliants".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pedraz ha adoptat aquesta decisió en una interlocutòria a instàncies de la Fiscalia amb l'argument que el tuit sobre Irene Villa ("Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar-hi recanvis") es va publicar quatre anys abans de ser regidor, de manera que la repercussió posterior i l'"alarma social" denunciada per l'entitat que s'hi havia querellat (Dignitat i Justícia) no és atribuïble al regidor.

Segons el jutge, que va haver de reobrir el cas per ordre de la sala penal després d'arxivar-lo en dues ocasions, la frase sobre Irene Villa va "ser curiosament rescatada" el 13 juny del 2015 per un usuari, fet que "que va suposar que fos àmpliament retuitejada" tenint en compte la condició de regidor de Zapata. La interlocutòria especifica que per "molt que una majoria cregui que unes paraules siguin humiliants, no per això han de constituir delicte".

Sobre el mandat que li va fer la sala penal de l'Audiència Nacional després que arxivés la causa per segona vegada, Pedraz explica en la interlocutòria que en cap moment se li va ordenar portar a judici el regidor sinó que va haver de convertir les diligències prèvies en procediment abreujat (equivalent al processament en un sumari). El 23 de desembre passat, la sala penal va estimar el recurs presentat per l'entitat Dignitat i Justícia contra l'arxivament de la causa, en entendre que el missatge que va publicar Zapata, malgrat referir-se a una víctima en concret, comportava "descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes dels delictes terroristes o dels seus familiars en el seu conjunt".

stats