Política 20/11/2020

Sánchez promet a Aragonès un pla de suport a la restauració que tindrà "especial importància a Catalunya"

El president espanyol li recorda la "importància" que s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat

Ara
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en un acte de la campanya electoral del 10-N.

BarcelonaFa un mes que el vicepresident, Pere Aragonès, va llançar una crida al govern espanyol per implementar mesures de suport als sectors més afectats pel covid i una moratòria d'impostos. La rèplica del president espanyol, Pedro Sánchez, no ha arribat fins aquest divendres, quatre dies després que Aragonès es queixés públicament de la seva falta de resposta. En una carta a què ha tingut accés l'ARA, el cap de l'executiu estatal assegura a Aragonès que "comparteix les preocupacions" del Govern i l'informa que aprovarà un pla de suport a l'hostaleria, la restauració i les cafeteries que tindrà "especial importància a Catalunya". També li recorda la importància que s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat: "Són uns comptes bons per a Espanya i per a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez agraeix a Aragonès les "propostes concretes que fa" i li assegura el pla d'ajudes per al sector de l'hostaleria –però no concreta les mesures que comporta el pla–. També es refereix a la gestió i repartiment dels recursos europeus –Aragonès havia reclamat poder disposar directament dels diners des de la Generalitat–. Sánchez ha comunicat al Govern que "10.000 milions" d'aquestes ajudes "seran ja programats i gestionats directament per les comunitats autònomes en els seus programes operatius". A banda d'això, expressa la seva intenció de fomentar la participació de les autonomies en la gestió d'aquests recursos, i li recorda que "el projecte de llei dels pressupostos" ja preveu que "el 54% dels fons amb càrrec REACT-EU (el pressupost europeu per a la recuperació) i al Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR)" seran "gestionats per les comunitats".

D'altra banda, Sánchez també subratlla en la carta que l'executiu espanyol ja ha implementat mesures perquè els "empresaris acollits al règim de mòduls a l'IVA obtinguin un benefici fiscal aplicable a la declaració del gener" i que amb l'impost de societats "totes les empreses han tingut la possibilitat excepcional de calcular els pagaments fraccionats del 2020, de manera que les que hagin tingut pèrdues no hauran d'efectuar l'ingrés a compte". Recorda també algunes mesures que ja s'han pres des del govern espanyol com els ajornaments d'alguns deutes a pimes i autònoms o les línies d'avals a través de l'ICO.

Sánchez també reivindica les mesures sobre conciliació laboral presents als pressupostos amb una dotació de 200 milions d'euros, i recorda l'ampliació del permís de paternitat. Conclou la missiva manifestant "tot el suport" del govern espanyol "davant les mesures tan excepcionals que està adoptant la Generalitat".

stats