Política 13/09/2015

Pedro Sánchez: "Diguem adéu al fill polític de Pujol i a l'amic de Bárcenas"

Iceta reclama a Rajoy que reconegui el problema català i a Mas que deixi d'enganyar

Ara
3 min
El candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, ballant amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros / ACN

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge a Lleida dir adéu "al fill polític de Pujol i a l'amic de Bárcenas", en referència a Artur Mas i Mariano Rajou, davant de les eleccions catalans del 27-S i les previstes a tot l'Estat al desembre. Sánchez, que ha participat en un míting juntament amb el candidat del PSC, Miquel Iceta, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha culpat als dos dirigents d'encarnar la dreta per igual i haver "utilitzat aquesta crisi per fer una societat més desigual". Per això, ha assegurat que tots dos són "un frau", capaços d'aprovar conjuntament la reforma laboral però, després, polemitzar sobre la relació entre Catalunya i Espanya per amagar la seva gestió: "Estan jugant a la ruleta russa amb els estalvis de la gent mentre tenen els seus comptes en paradisos fiscals", ha exemplificat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant del plet català, el líder del PSOE ha assegurat que l'única solució política possible és "la reforma constitucional" que defensa el seu partit, i ha concretat que aquest canvi passaria per "reconèixer la singularitat de la societat catalana", millorar el finançament autonòmic i convertir el Senat en una veritable cambra de representació territorial. A més a més, ha donat per fet que serà el proper president del govern espanyol i, quan ho sigui, ha promès que derogarà la Lomce, la reforma de l'avortament, la llei mordassa i la reforma laboral.

Iceta, per la seva banda, ha culpat Rajoy -que aquest diumenge també feia campanya a Lleida- d'haver-se convertit en "part del problema" per no haver volgut, sabut o pogut buscar solucions: "Arribes tard, arribes malament, acomiada't, que vingui Pedro i arreglem això", li ha etzibat. Les crítiques del líder del PSC, però, les ha fet extensibles a Mas i a la candidatura de Junts pel Sí, en acusar-los "d'enganyar" la gent amb argument com que una Catalunya independent seguiria dins de la Unió Europea o que la relació amb Espanya milloraria: "més contorsionismes, no", ha demanat. En aquest punt, Iceta ha mostrat el seu respecte pels independentistes que, des del sentiment, estan disposats a acceptar el sacrifici que requereix el nou Estat, ha dit, i per això ha assegurat que entén "molt millor" els de la CUP. "Volen sortir d'Espanya, de la UE... No diuen que també del sistema solar, però van agafant embranzida", ha ironitzat.

De fet, també ha reclamat deixar d'utilitzar l'expresident Pasqual Maragall perquè "pertany a tots els catalans": "Que no el rebreguin aquells que van presentar una querella contra ell quan va parlar del 3%", ha reclamat. Iceta també ha defensat la viabilitat de reformar la Constitució i ha emfatitzat que és mentida que no sigui possible canviar Espanya perquè, després de les eleccions del maig passat, tots els veïns de Catalunya -País Valencià, Illes Balears i l'Aragó- han canviat de president autonòmic i tot ells tenen la voluntat d'entendre's amb Catalunya: "Aquesta és l'Espanya que vull abraçar, la que ens interessa i que ens convé", ha resumit.

A l'acte han participat també l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha defensat la idea del federalisme també com un "sentiment" per construir ponts amb tot l'Estat i l'existència d'un catalanisme que no és independentista; i el candidat del PSC per Lleida, Òscar Ordeig, que ha reclamant "menys teatre i més resoldre els problemes" que pateix la regió.

stats