Política 05/11/2017

El PSOE presumeix de ser el garant de la integritat d'Espanya

Sánchez defensa que amb un govern socialista no s'hauria arribat mai a la situació actual

Júlia Manresa
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

MadridDesprés d'haver donat suport a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, el PSOE presumeix de ser el garant de la unitat d'Espanya. "Davant els que van dir que el PSOE trencaria Espanya, aquí hi ha el Partit Socialista garantint la integritat i la convivència territorial", ha afirmat el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, en la clausura del setzè congrés del PSOE de l'Aragó. Per a Sánchez, però, no s'hauria arribat "mai" a la situació actual a Catalunya si el govern espanyol hagués estat socialista.

Com ja va afirmar el seu secretari d'organització, José Luis Ábalos, Sánchez ha començat aquest diumenge la campanya electoral per a les eleccions del 21 de desembre des de l'Aragó. Malgrat ser en aquesta comunitat, però, Catalunya ha centrat la major part del seu discurs i, després de criticar l'independentisme, ha defensat Miquel Iceta com "el millor candidat per aconseguir la concòrdia i el sentit comú".

Compartint argumentari amb el Partit Popular, el líder dels socialistes espanyols ha presentat els comicis convocats per l'aplicació del 155 com una "oportunitat" per retornar a la convivència, però assegurant que l'únic partit que ho pot fer és el PSC: "Els catalans sabran escollir perfectament quina és la papereta de la convivència i la concòrdia i quina la de la imposició i l'unilateralisme", ha etzibat. També com el PP, ha presentat els comicis que se celebraran a Catalunya quatre dies abans de Nadal com a legítims, perquè seran unes urnes "amb garanties" i no només unes urnes.

Per tot plegat, ha justificat el seu suport al PP per aplicar l'article 155 de la Constitució, encara que en cap moment l'ha anomenat o hi ha fet cap referència. El que sí que ha repetit dues vegades és que "el PSOE ha fet el que havia de fer" i han estat incomptables les repeticions de les paraules 'convivència' i 'concòrdia' per assegurar que l'independentisme i el govern de la Generalitat han imposat tot el contrari.

L'esquerra que defensa la unitat

Insisteix en la reforma de la Constitució

L'altra part del seu discurs l'ha dedicat a recordar que el PSOE és un partit d'esquerres. Sánchez ha reivindicat una esquerra que pugui defensar la unitat d'Espanya sense complexos i ho ha relacionat amb l'independentisme. "No és casual que un dels partits més retalladors abracés el secessionisme", ha començat. Per a Sánchez, aquesta és la dada que explica tot el que ha passat fins avui. "No hi ha cap bandera d'esquerres a la causa del secessionisme", insistia el líder socialista, que ha conclòs que amb la fuga d'empreses i l'augment de la incertesa els més perjudicats acaben sent els més vulnerables. I aquí Pedro Sánchez també ha recuperat un argument que sovint se sent en boca de la formació Ciutadans. El secretari general del PSOE ha acusat l'independentisme de "posar etiquetes a ciutadans de primera i segona en funció del seu alineament amb la causa secessionista".

En la mateixa línia ha anat abans de la seva intervenció la de l'acabat d'escollir secretari general del PSOE a l'Aragó, Javier Lambán, que li ha anticipat el seu absolut suport en la "responsabilitat" a l'hora d'aturar el Procés a Catalunya. Segons Lambán, els socialistes aragonesos saben que "Catalunya és una part indissoluble d'Espanya" i per això "l'estimem tant que ens hem d'oposar a l'aventurisme i al secessionisme". Lambán ha qualificat el Procés d'"exercici d'insolidaritat dels Puigdemont i companyia" i ha reiterat que si la indústria catalana ha prosperat és gràcies a l'energia elèctrica que s'ha produït al Pirineu aragonès. Per acabar, ha ofert la seva col·laboració sense condicions a Pedro Sánchez, que ha assegurat que "tindrà molt a veure en la solució a aquesta situació".

En el seu comiat, Sánchez no s'ha descuidat d'agrair a la militància i als alcaldes i regidors socialistes d'arreu d'Espanya el seu suport, però ha ignorat en tot moment la marxa d'alcaldes i regidors socialistes a Catalunya: "Estic orgullós de veure els alcaldes i regidors defensar la bandera de la Constitució i l'autogovern en aquesta crisi catalana".

stats