Política 18/09/2019

Pedro Sánchez avisa que aplicarà "qualsevol article de la Constitució" si la Generalitat desafia la llei

Rufián pregunta al president en funcions quin projecte té per a Catalunya en sessió de control

Germán Aranda
2 min
Pedro Sánchez avisa que aplicarà "qualsevol article de la Constitució" si la Generalitat desafia la llei

MadridEl president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres a la sessió de control del Congrés de Diputats després d'anunciar ahir unes noves eleccions per al 10 de novembre. El portaveu d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha preguntat al socialista quin és el seu pla per a Catalunya i Sánchez ha respost que "el mateix" que per a les altres comunitats, i l'ha avisat que el govern socialista està preparat "per aplicar qualsevol article de la Constitució" si la Generalitat desafia l'Estatut o la Constitució, en clara referència a l'article 155 i reforçant que "no hi ha un partit més constitucionalista" que el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'oposició carrega contra Sánchez després que ahir Felip VI no proposés cap candidat constatant que cap líder tenia prou suports de la cambra.

En una sessió crispada i en clau preelectoral en la qual la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha demanat a l'oposició que deixés parlar a Sánchez durant la seva primera resposta, Rufián ha assegurat que "la gent n'està fins als nassos", en relació a la classe política, i ha lamentat la resposta que ha trobat després de mesos preguntant-se davant quin PSOE es trobava: "El PSOE del 155, lamentablement, perquè com més forts són més s'acosten a la dreta". "Han perdut una ocasió històrica", ha dit a Sánchez. "Vostè ha dit que ho ha fet tot per formar govern. Si és veritat, és un incompetent. Si és mentida, un negligent i un irresponsable", ha afegit. "Tornarem, i tornarem més forts", ha advertit Rufián.

La vicepresidenta Carmen Calvo, d'altra banda, ha respost a la pregunta de la portaveu d'Unides Podem, Ione Belarra, sobre si el govern havia fet suficient per garantir l'estabilitat de govern i li ha dit que "només Podem ha rebutjat la coalició". "Veu com tenim una visió diferent de la política i les institucions? Vostè pregunta al govern i això s'ho ha de preguntar al PSOE", ha dit Calvo, desprès que Belarra lamentés que els socialistes "no han volgut negociar".

Més tard, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha preguntat al ministre d'Agricultura Luis Planas per la Diada de Catalunya i Planas li ha respost que desitjaria "que hagués sigut la Diada de tots els catalans" i ha preguntat a Borràs com valorava la caiguda en la participació. "Nosaltres també ho desitjàvem, perquè hi ha uns líders a la presó que tampoc no ho van poder celebrar", ha dit Borràs.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha tancat la sessió demanant "disculpes" als ciutadans pel bloqueig i ha assegurat que "la democràcia és més forta que les persones".

stats